Politiet har satt i gang etterforskning etter Top Gear sitt besøk i Møre og Romsdal. Statens vegvesen varslet politiet om at det er målt hastigheter over 200 km/t. TV 2 melder at Vegvesenet har en måling som viste at farten var oppe i 244 km/t inne i Atlanterhavstunnelen. Politiet jobber nå for å finne ut om fartsoverskridelsene fant sted mens vegen var stengt for filming. Politiet hadde gitt filmselskapet tillatelse til å overskride fartsgrensene fartsgrense oppimot maksimalt 140 km/t mens vegen var stengt og forbeholdt Top Gear. På bakgrunn av vegvesenets opplysninger valgte politiet fredag å tilbakekalle spesialtillatelsen som var gitt i samband med produksjonen.

Debatten har i helga gått på sosiale medier. Noen mener at det vil ha betydning når fartsoverskridelsen fant sted samt kjøreegenskapene til sjåføren. Vi er enige med Statens vegvesen som understreker at slik kjøring uansett er uforsvarlig. Risikoen for ulykker i tunneler er ekstra stor. Dessverre finnes det også eksempler på at undersjøiske tunneler har vært en arena for råkjøring. Statens vegvesen valgte å understreke at spesialtillatelsen til filmselskapet ikke gjaldt i tunnelen. Det er en avgjørelse vi støtter. Møre og Romsdal har mange undersjøiske tunneler. Vi synes det er riktig at Vegvesenet synliggjør at råkjøring i disse ikke er akseptabelt.

Det er positivt at Atlanterhavsvegen trekker til seg både bilprodusenter og internasjonale motorprogram. Spektakulær natur, flotte veger og moderne arkitektur gir regionen god reklame. Top Gear var godt kjent med at norske vegmyndigheter er strenge når det gjelder fart. Det samme signalet er nå sendt ut til andre som ønsker å bruke vegne til filminnspillinger. Norge ønsker ikke å framstå som et land der man kan kjøre så fort man ønsker i tunneler. Spesialtillatelsen var tydelig, det var på ingen måte fritt fram. Derfor er det også riktig å starte etterforskning etter fartsoverskridelsen i Atlanterhavstunnelen.