Fram mot valget i september vil det komme mange meningsmålinger. En del målinger har allerede kommet, og hovedtendensen er at det fort kan bli fryktelig jevnt. Flere partier ligger og vaker rundt sperregrensa, og det er disse som kan avgjøre hvilken regjering vi får.

I går kom målingen som Norfakta har gjort for Nationen og Klassekampen. Om valget går slik denne målingen tyder på, får en rødgrønn koalisjon med Ap, Sp og SV med 84 mandat og en borgerlig gruppe med Høyre, Frp, KrF og Venstre med 83 mandat. Og på vippen finner vi Miljøpartiet De Grønne og Rødt som kan få én representant hver. Det er ingen grunn til å tro at de to på vippen vil støtte noe som helst som inkluderer Fremskrittspartiet, og da skulle man gå ut fra at Gahr Støre kan ta turen opp til Slottet for å overta ansvaret.

Hvis så skulle skje, får han noen utfordringer. Hvis de to småpartiene skulle komme på vippen, vil de selge seg dyrt. Bjørnar Moxnes i Rødt sier han skal være med på å styrte en borgerlig regjering, men han er samtidig ute og advarer Støre om at de aldri vil være med på noe som hjelper «velferdsprofitører». Verken Rødt eller MDG vil utstede noen blankofullmakt til en rødgrønn regjering.

For MDG er det et klokkeklart ultimatum at det ikke skal åpnes nye oljefelt, og det kan være en utfordring for Ap. – Vippen er vippen, og det skal vi bruke for alt det er verdt, sier Rasmus Hanson til Klassekampen.

Arbeiderpartiet får bare rekordlave 28,5 prosent på målingen, og Høyre nærmer seg å kunne bli største parti med sine 25,5. Fremskrittspartiet (14,4) er litt større enn Senterpartiet (12,1), mens resten av partiene ligger på pluss minus 4 prosent. Det kommer til å bli en svært spennende valgkamp der flere partitopper kjemper for sine politiske liv. Markeringsbehovet kommer til å bli stort. Mye tyder på at det er rundt sperregrensa vi finner partiene som vil avgjøre hvem som skal styre Norge.