I går øvde nødetatene i Molde sammen med Avinor på Molde lufthavn. Det var en realistisk øvelse med tanke på hva vi har sett av terrorangrep rundt om i verden. Over 100 mennesker var involvert – her var både nødetatene, Securitas, Heimevernet og Sivilforsvaret. Det ble øvd på hvordan man skulle takle knivangrep og terroraksjon med skytevåpen. De mange terrorangrepene rundt om i verden gjør at det kreves bedre planlegging av hva man skal gjøre om det utenkelige skulle skje. Gjennom disse øvelsene får alle nødetatene og ansatte på flyplassen nyttig kunnskap og erfaring som de forhåpentligvis aldri får bruk for.

Vi liker å tro at vi bor i et fredelig hjørne av verden, og slik er det nok også. Molde og Romsdal er ikke de mest opplagte stedene for terrorister å angripe. Sannsynligheten for terrorangrep er størst der terroristene får mest mulig oppmerksomhet rundt udåden.

På flyplassene har vi blitt vant med sikkerhetskontroller. I starten opplevde nok mange det som en unødvendig og overdreven undersøkelse av passasjerer som måtte av med sko og belte og ikke fikk ta med seg brusflaska eller en sjampo i håndbagasjen. I dag aksepterer vi glatt at det må være slik. Vi ser at liknende kontroller kommer flere og flere steder. Det kan være på kjøpesenter, kultur- og sportsarrangement.

Det siste året har vi sett terroraksjoner både utenfor fotballstadion og på store kulturarrangement. Mange uskyldige mennesker har blitt drept i meningsløse terroraksjoner. Dette fører naturlig nok til at mange kan frykte for sikkerheten der mange folk samles. Samtidig er det å skape frykt en viktig del av terrorens vesen, og hvis vi lar oss lamme av terrorfrykt, har terroristene vunnet. En klisjé – men slik er det.

Vi tror ikke at verken Molde lufthavn, MFK-kamper eller Moldejazz er særlig sannsynlige terrormål i den store sammenhengen, men arrangørene har ikke lov til å ta lett på sikkerheten. Vi må aldri bli naive i forhold til denne type kriminalitet. Vi må ta de samme forholdsreglene her som andre steder i verden.