Arrangørene av Skyhøyt, med Pål Henning Ilstad i spissen, har gjennomført sin første festival, og tilbakemeldingene fra publikum har vært gode. Ilstad har kommet inn i Moldes musikkliv som et friskt pust. Det startet med utsolgt konsert med Kvelertak, og i helga var det for første gang musikkfestival på Retiro – da for et mer voksent publikum. Da er det sjølsagt skuffende med så lite publikum som det var – spesielt på lørdag.

Vi tror det er flere årsaker til at det ikke kom flere enn det gjorde til tross for ganske fint sommervær på Moldes største badeområde. Noe handler kanskje om artistvalg, noe handler om stevnekollisjoner (BMW-treff med bra band i Bud og mesterligafinale på tv), noe går kanskje på markedsføring, og noe handler nok at folk ikke var sikre på om hvor bra det ville bli med festivalområde i sjøkanten.

Nå skal arrangørene evaluere alle sider ved arrangementet, og alt tyder på at den viktigste testen er bestått: det går utmerket an å ha musikkfest «i fjæra». De som var på festival i helga, kommer gjerne tilbake. Retiro har definitivt atmosfæren som skal til. Det andre som arrangørene måtte se forbedringspotensial på, er mye lettere å gjøre noe med.

Skyhøyt tapte nok penger på arrangementet, men det kan de ta igjen når årets største arrangement skal holdes på flyplassen i slutten av august. Her er store artister som Nico & Vinz, Matoma, Röyksopp, Kvelertak, Red Hot, Ine Hoem El Cuero og Vazelina Bilopphøggers på plakaten, og det blir i tillegg eget barne- og ungdomstilbud. Med plassering på en flyplass, blir dette et spennende eksperiment.

Det er flott at Molde og Romsdal får nye kulturelle tilbud innimellom de store festivalene som for lengst er veletablerte. Hvis vi ser til Ålesund, har de et stort tilbud innenfor pop og rock hele året. Det burde være et marked for dette også i Molde, og vi håper og tror at Skyhøyt kan være en viktig aktør for å få til dette.