Venner? Donald Trump sier han kan dele informasjon med den han vil – også med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: NTB scanpix

Venner? Donald Trump sier han kan dele informasjon med den han vil – også med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: NTB scanpix

LEDER TORSDAG 18. MAI

Kan USAs allierte stole på Trump?

For USAs allierte må Donald Trumps forhold til Russland framstå som naivt.

USAs president Donald Trump hopper fra skandale til skandale. Hans motstandere har lenge kjørt presidenten på hans forhold til Russland, og avsløringa i Washington Post mandag kveld har utløst et ras av kritikk – også blant republikanerne. Her ble det avslørt at Donald Trump hadde gitt Russlands utenriksminister Sergej Lavrov gradert informasjon. Både russiske og amerikanske myndigheter har avvist dette.

Informasjonen som Washington Post skal ha kommet fra en av USAs allierte nasjoner – trolig Israel, og dette får alarmklokkene til å ringe flere steder. Flere var skeptiske til hva de kunne dele med sin viktigste militært allierte allerede da Trump ble valgt, og skepsisen har neppe blitt mindre etter de siste dagene. Informasjonen skal ha vært strengere gradert enn Top Secret og skal ha handlet om konkrete trusler fra IS.

Donald Trump synes ikke å ha sett alvoret i dette. I kjent stil startet han grytidlig på morgenen etter og fortalte på Twitter at han som president i USA kunne dele informasjon med den han ønsket. Dermed bekrefter han langt på veg at han har delt informasjon med Russland. Motivet er tilsynelatende edelt: å få Russland til å trappe opp kampen mot IS og terrorisme. Men for USAs allierte framstår dette som naivt. Og de frykter for sikkerheten til sine etterretningsoffiserer som framskaffer informasjon som den Trump skal ha delt med russerne. Dette har også vært hovedpunktet for republikanere som også har reagert negativt på avsløringene.

Hvis informasjonen som ble overlevert Russlands utenriksminister var slik Washington Post har opplysninger om, var den neppe ment for russiske myndigheter. For USAs allierte må det være særdeles problematisk at USAs president deler slik informasjon etter eget forgodtbefinnende.

Og det er unektelig litt spesielt at Trump gjør dette, når han tidligere har kritisert andre som «gir bort etterretningsopplysninger som om de delte ut godteri».

Mer å lese på Rbnett:
 

Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Leses nå
 
Leder

LEDER MANDAG 21. AUGUST

Sommerles skaper økt leseglede

«En viktig ambisjon er at leseferdighetene utvikles gjennom skoleferien. For mange er det også utviklende å lære at bøker og lesing ikke nødvendigvis henger sammen med skole og lekser.»

LEDER LØRDAG 19. AUGUST

Spleiselag vil styrke Sjøfronten

«Skal Sjøfronten bli en suksess er samspill mellom offentlige og private interesser en nøkkel.»

LEDER FREDAG 18 AUGUST:

Høgskolen i Molde er på offensiven

«Tenk hva 5.000 studenter vil bety for Molde som utdanningsby!»

LEDER TORSDAG 17. AUGUST:

Helt skolefri gjennom valgkampen?

«Forslaget om maksgrense for antall elever per lærer må diskuteres i alle parti.»

LEDER ONSDAG 16. AUGUST

Retorikk er en del av verdidebatten

«Debattform og ordvalg er også et spørsmål om hvilke verdier man vektlegger. Politikerne er med på å sette en standard for samfunnsdebatten.»

Slik skal dei få fleire til å sykle til skolen

Alle barne- og ungdomsskolane i Molde skal få betre tilhøve - og fleire sykkelstativ.

Orten: – Få fakta på bordet først!

Helge Orten (H) mener for mange har for bastante meninger om deponiplanene på Raudsand i Nesset.

– Hvem snakker på vegne av regjeringa?

Steinar Reiten (KrF) utfordrer Sylvi Listhaug på regjeringens syn på Raudsand-deponiet

Klart for Romsdal Sparebank

Enighet om fusjonsavtale mellom Bud, Fræna og Hustad Sparebank og Nesset Sparebank.