Venner? Donald Trump sier han kan dele informasjon med den han vil – også med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: NTB scanpix

Venner? Donald Trump sier han kan dele informasjon med den han vil – også med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: NTB scanpix

LEDER TORSDAG 18. MAI

Kan USAs allierte stole på Trump?

For USAs allierte må Donald Trumps forhold til Russland framstå som naivt.

USAs president Donald Trump hopper fra skandale til skandale. Hans motstandere har lenge kjørt presidenten på hans forhold til Russland, og avsløringa i Washington Post mandag kveld har utløst et ras av kritikk – også blant republikanerne. Her ble det avslørt at Donald Trump hadde gitt Russlands utenriksminister Sergej Lavrov gradert informasjon. Både russiske og amerikanske myndigheter har avvist dette.

Informasjonen som Washington Post skal ha kommet fra en av USAs allierte nasjoner – trolig Israel, og dette får alarmklokkene til å ringe flere steder. Flere var skeptiske til hva de kunne dele med sin viktigste militært allierte allerede da Trump ble valgt, og skepsisen har neppe blitt mindre etter de siste dagene. Informasjonen skal ha vært strengere gradert enn Top Secret og skal ha handlet om konkrete trusler fra IS.

Donald Trump synes ikke å ha sett alvoret i dette. I kjent stil startet han grytidlig på morgenen etter og fortalte på Twitter at han som president i USA kunne dele informasjon med den han ønsket. Dermed bekrefter han langt på veg at han har delt informasjon med Russland. Motivet er tilsynelatende edelt: å få Russland til å trappe opp kampen mot IS og terrorisme. Men for USAs allierte framstår dette som naivt. Og de frykter for sikkerheten til sine etterretningsoffiserer som framskaffer informasjon som den Trump skal ha delt med russerne. Dette har også vært hovedpunktet for republikanere som også har reagert negativt på avsløringene.

Hvis informasjonen som ble overlevert Russlands utenriksminister var slik Washington Post har opplysninger om, var den neppe ment for russiske myndigheter. For USAs allierte må det være særdeles problematisk at USAs president deler slik informasjon etter eget forgodtbefinnende.

Og det er unektelig litt spesielt at Trump gjør dette, når han tidligere har kritisert andre som «gir bort etterretningsopplysninger som om de delte ut godteri».

Mer å lese på Rbnett:
 

Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Leses nå
 
Leder

LEDER LØRDAG 24. JUNI

Nesset Musikkfest skapte folkefest

«Nesset Musikkfest er et godt eksempel på hvordan investeringer i kultur skaper gode ringvirkninger.»

LEDER TORSDAG 22. JUNI

Molde må finne den gode vegløsningen

«Utformingen av vegløsningene vil sette sitt preg på Molde i mange tiår framover.»

LEDER ONSDAG 21. JUNI

Ei ny framtid for folket på Nordøyane

«Det er tid for at alle slutter lojalt opp om beslutningene som er tatt om Nordøyvegen.»

LEDER TIRSDAG 20. JUNI

Legg til rette for syklistene

«Bra både for folkehelsa og miljøet.»

LEDER MANDAG 19. JUNI

Utvikler område for storhandel i Fræna

«Det er positivt at virksomheter som i flere tiår har drevet handel med handel i Fræna ser utviklingsmuligheter i egen kommune.»

Ho er Sandøys nye rådmann

Revisor frå Brattvåg busett i Molde vert ny rådmann i Sandøy kommune.

Jubilant med opptur

Partnerplast feirer 25 år – adm. dir. Tom Samulesen har reist 1.200.000 km til og fra jobb disse årene.