LEDER TIRSDAG 16. MAI

Den nye, usynlige kriminaliteten

Betaler du løsepenger for at datamaskinen skal åpnes, er du med og finansierer kriminalitet.

Tok kontrollen: Dette er bildet som dukket opp på mange dataskjermer, og der hackerne krever betaling for å låse opp datamaskinen igjen. FOTO: SCANPIX 

Leder

Verdens største hackerangrep fant sted i helga. Inntrengerne klarte i løpet av kort tid å ta kontroll over datamaskiner i mer enn 100 land. Dataangrepet rammet blant andre sjukehus i Storbritannia og det russiske innenriksdepartementet. I tillegg ble en mengde bedrifters og enkeltpersoners datamaskiner satt ut av funksjon som følge av dataangrepet. Alarmen gikk i både private og offentlige virksomheter i Norge. Hackerangrepet artet seg slik at et uvedkommende tok kontroll over datamaskinen. Viruset hadde en orm-spredning i seg. Når denne digitale ormen først hadde kommet inn i datanettverket, smittet den alle andre pc-er og dataservere.

Inntrengere i datamaskinene og datasystemene innebærer en form for kriminalitet som har vært ukjent for de fleste fram til nå. Risikoen ved slike hackerangrep er at datafiler krypteres. Det kan være at datafilene der man har lagret viktige dokument eller feriebildene fra den siste familieturen ikke kan leses fordi de er kryptert. Åpner man et vedlegg, dukker det opp informasjon om at bildene dine eller dokumentene kan bli tilgjengelig igjen og pc-en låses opp dersom du betaler inn et pengebeløp på kanskje 100 dollar eller mer. En slik form for utpressing er ukjent for de fleste. I stedet for å rane banker, ranes databrukerne. Betaler du løsepengene som kreves for at datamaskinen din skal åpnes, er du med og finansierer kriminell virksomhet.

Hackerangrepet er en vekker for oss alle. Når sjukehus rammes, får ikke helsepersonell tak i livsviktige pasientopplysninger. Hele samfunnsmaskineriet er basert på stadig flere digitale løsninger. Mange av oss har ikke vært nøye med å passe på at antivirusprogrammet på pc-en virker eller at programvaren er oppdatert. Vi må ikke falle for fristelsen til å åpne vedlegg i eposter der avsenderen er ukjent. Nå forstår vi bedre. Inntrenging i andres datasystemer er kriminalitet. Vi er enig med dem som nå krever at det trengs flere politifolk i det digitale rom, altså politifolk med digital kompetanse til å overvåke, etterforske og forebygge at den nye datakriminaliteten får spre om seg. Når kriminelle finner nye arenaer, må politiet svare. Det er politikernes ansvar å skaffe penger til å møte datakriminaliteten.