Tok kontrollen: Dette er bildet som dukket opp på mange dataskjermer, og der hackerne krever betaling for å låse opp datamaskinen igjen. FOTO: SCANPIX

Tok kontrollen: Dette er bildet som dukket opp på mange dataskjermer, og der hackerne krever betaling for å låse opp datamaskinen igjen. FOTO: SCANPIX

LEDER TIRSDAG 16. MAI

Den nye, usynlige kriminaliteten

Betaler du løsepenger for at datamaskinen skal åpnes, er du med og finansierer kriminalitet.

Verdens største hackerangrep fant sted i helga. Inntrengerne klarte i løpet av kort tid å ta kontroll over datamaskiner i mer enn 100 land. Dataangrepet rammet blant andre sjukehus i Storbritannia og det russiske innenriksdepartementet. I tillegg ble en mengde bedrifters og enkeltpersoners datamaskiner satt ut av funksjon som følge av dataangrepet. Alarmen gikk i både private og offentlige virksomheter i Norge. Hackerangrepet artet seg slik at et uvedkommende tok kontroll over datamaskinen. Viruset hadde en orm-spredning i seg. Når denne digitale ormen først hadde kommet inn i datanettverket, smittet den alle andre pc-er og dataservere.

Inntrengere i datamaskinene og datasystemene innebærer en form for kriminalitet som har vært ukjent for de fleste fram til nå. Risikoen ved slike hackerangrep er at datafiler krypteres. Det kan være at datafilene der man har lagret viktige dokument eller feriebildene fra den siste familieturen ikke kan leses fordi de er kryptert. Åpner man et vedlegg, dukker det opp informasjon om at bildene dine eller dokumentene kan bli tilgjengelig igjen og pc-en låses opp dersom du betaler inn et pengebeløp på kanskje 100 dollar eller mer. En slik form for utpressing er ukjent for de fleste. I stedet for å rane banker, ranes databrukerne. Betaler du løsepengene som kreves for at datamaskinen din skal åpnes, er du med og finansierer kriminell virksomhet.

Hackerangrepet er en vekker for oss alle. Når sjukehus rammes, får ikke helsepersonell tak i livsviktige pasientopplysninger. Hele samfunnsmaskineriet er basert på stadig flere digitale løsninger. Mange av oss har ikke vært nøye med å passe på at antivirusprogrammet på pc-en virker eller at programvaren er oppdatert. Vi må ikke falle for fristelsen til å åpne vedlegg i eposter der avsenderen er ukjent. Nå forstår vi bedre. Inntrenging i andres datasystemer er kriminalitet. Vi er enig med dem som nå krever at det trengs flere politifolk i det digitale rom, altså politifolk med digital kompetanse til å overvåke, etterforske og forebygge at den nye datakriminaliteten får spre om seg. Når kriminelle finner nye arenaer, må politiet svare. Det er politikernes ansvar å skaffe penger til å møte datakriminaliteten.

Mer å lese på Rbnett:
 

Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Leses nå
 
Leder

LEDER LØRDAG 27. MAI

Men blir verden et tryggere sted?

«Det er trist å se hvordan Donald Trump angriper sine allierte i NATO.»

LEDER FREDAG 26. MAI

Tidlig innsats for bedre psykisk helse

Barn går glipp av viktig læring, i skolen og på andre arenaer. Konsekvensene er store for barna og omgivelsene.

LEDER ONSDAG 24. MAI

Unødig usikkerhet om sjukehustilbudet

Folket på Nordmøre og i Romsdal trenger et nytt, fullverdig sjukehus, ikke en hybrid full av kompromiss.

LEDER TIRSDAG 23. MAI

Den beste tryggheten for folk i krise

«Et hvert menneske har rett til et liv uten vold.»

LEDER MANDAG 22. MAI

Flott sportsånd løfter sykkelsporten

Hendelsen i Tour de Norway var en fin gest til Edvald Boasson Hagen. Samtidig var det en markering av hvordan utøverne ønsker idretten.

MOLDE-STABÆK

«Dette Molde-laget trenger en ny venstreback»

KOMMENTAR: Men Molde-krisen kan enn så lenge avblåses.

Brustad: – Ekstra deilig å slå moderklubben

Målscorer Fredrik Brustad spilte sin første kamp mot moderklubben, noen gang. Det endte med scoring og tre poeng.

Stabæk-treneren: – En utilgivelig feil ødela for oss

Stabæk kom til Molde og Aker stadion med tre poeng i siktet søndag kveld. Det ble null, men trener Toni Ordinas mener laget hadde fortjent minst ett etter en strålende andre omgang.

To spillere får sju på Molde-børsen

MFK-laget hadde matchvinnere i begge ender da det endelig ble hjemmeseier igjen.

Solskjær etter ny seier: - Vi er på ingen måte friskmeldt

Molde slo tilbake etter to strake hjemmetap og slo Stabæk 3-1.

Moldescoring på overtid punkterte kampen

Vi fulgte kampen på Aker stadion direkte.