Når trafikantene ferdes på en riksveg, vil de være sikker på at vegen er åpen. I Møre og Romsdal omfatter riksvegen også at fjorder må krysses med ferje. På ferjesambandet Molde-Vestnes har trafikken økt år for år. I løpet av ett år frakter ferjene mer enn 1,6 millioner biler over Romsdalsfjorden når man måler trafikkmengden i personbilenheter. Mange opplever å måtte vente på ferja, andre blir stående igjen på kaia fordi første ferja er fullastet. Etter vår mening kan ikke myndighetene vente lenger med å øke antall ferjeavganger hvert døgn.

Målet politikerne har satt for ferjeavganger på riksvegsamband er at ferje skal gå hvert 20. minutt på dagtid. Fylkestinget i Møre og Romsdal har sagt tydelig ifra at ferjeavganger hvert 20. minutt må komme også på sambandet Molde-Vestnes. I 1. mai-talen i Molde i år tok Else-May Botten (Ap) opp dette kravet. Hun mener dette sambandet må trafikkeres fast av fire ferjer, hver dag, året rundt. Det er et krav vi slutter oss til.

På europaveg 39 i Møre og Romsdal er her tre ferjesamband; Festøya-Solevågen på Sunnmøre, Vestnes-Molde i Romsdal og Halsa-Kanestrøm på Nordmøre. Både på Sunnmøre og på Nordmøre er frekvensen sik at det går ferje hvert 20. minutt. På sambandet Molde-Vestnes er det tre faste ferjer, pluss ei fjerde ferje som innsmett. For trafikantene er situasjonen at ferja som regel har avgang hver halvtime, for eksempel i morgenrushet mellom klokka 06 og klokka 08, samt deler av ettermiddagsrushet. Sporadisk er det 15 minutter mellom avgangene når den fjerde ferja går i trafikk. Ferjetilbudet må være forutsigbart. Med fire ferjer i permanent trafikk, vil det være avgang hvert 20. minutt. Vi mener ambisjonen bør være høyere; ferjeavgang hvert kvarter fra klokka 06 til midnatt, hver dag. Dagens kontraktsperiode for ferjetrafikken Molde-Vestnes utløper om to år. Vi mener Statens vegvesen må utforme det nye anbudet slik at det blir ferjeavgang hvert 15. minutt. Stortinget har satt som mål å bygge ferjefri E39. Fram til den står ferdig og ferjene blir overflødige, må Stortinget bevilge penger til å ha et velfungerende ferjetilbud, også over Romsdalsfjorden.