Det skapte nasjonal oppsikt da det onsdag ble kjent at Kristelig Folkeparti (KrF) i Møre og Romsdal ønsker omkamp om ekteskapslova. Førstekandidat Steinar Reiten sier til Romsdals Budstikke at han mener at heterofilt ekteskap er det beste, og at fylkeslaget ønsker å få det inn i lova. Forslaget kan nå bli debattert på partiets landsmøte til helga. Reiten mener at ekteskapsspørsmålet er viktig for kjernevelgerne til partiet, og ønsker derfor å løfte saka på landsmøtet.

Utspillet har blitt møtt med kritikk fra flere politiske parti, interesseorganisasjoner og Åpen folkekirke. Ekteskapslova ble endret i 2008. Dette var en viktig kamp alle som har kjempet for likestilling i ekteskapet, også når det gjelder former for ekteskap. For de som har kjempet spesielt for retten til likekjønna ekteskap var lovendringen en stor seier. Det er overraskende at fylkeslaget til KrF nå ønsker å ta opp denne saka på nytt. Vi er enige med kritikerne som anfører at denne saka er avgjort, og at tida har kommet for å se framover. Vi oppfatter at ekteskapsloven etter endringen har bred oppslutning både i samfunnet og i politikken. Endringen har etter vårt syn bidratt til mer åpenhet og større likebehandling. Endringen førte også til en viktig debatt i kirka som nå har fått en løsning.

Steinar Reiten argumenterer med at «all statistikk» viser at ekteskapet mellom mann og kvinne er mest slitesterkt. Etter at saka ble kjent i media har fylkesleder Johan Øvstebø sendt ut en epost om at ingen skal kommentere ekteskapslova ytterligere. Påstanden om statistikk fra Steinar Reiten har blitt diskutert og bestridt av flere politikere. Reiten har på oppfordring fra Romsdals Budstikke lagt frem en oversikt fra Statistisk sentralbyrå, men har ikke ønsket å svare på ytterligere spørsmål. Vi reagerer på at en politiker kan være så bastant i sine uttalelser, for deretter å avstå fra videre debatt. Vi mener at diskusjon rundt bruk av statistikk og forskning er viktig i valgkampen.