Får støtte Ordfører Kjell Neergaard i Kristiansund får mer og mer støtte for sin holdning til regiontilhørighet.
(Foto: Erik Birkeland)

Får støtte Ordfører Kjell Neergaard i Kristiansund får mer og mer støtte for sin holdning til regiontilhørighet. Foto: Erik Birkeland

LEDER ONSDAG 19. APRIL

Trønderflørten i ferd med å kjølne?

«Det haster for Nordmøre med en avklaring om trønderfrieriet.»

I etterkant av en opphetet sjukehusdebatt var det mange i Kristiansund og de nordligste nordmørskommunene som ønsket å bli en del av Trøndelag. Nå når Trøndelag har sagt ja til å utrede en mulig innlemming av kommunene, kan det virke som om interessen i Kristiansund er i ferd med å kjølne. Etter at ordfører Kjell Neergaard (Ap) i Kristiansund tok bladet fra munnen og la fram også hva man risikerte ved å bytte region, fikk han straks passet sitt påskrevet av både lokalavisa og av de ivrigste utmeldingstilhengerne. Men nå får ordføreren massiv støtte både fra andre parti i byen og fra politiske ledere fra nabokommunene.

Orkideleder og Smøla-ordfører Roger Osen (Ap) sier det er meget lite sannsynlig at Stortinget vil godkjenne en søknad som vil flytte 15 prosent av innbyggerne ut av fylket. Det samme Stortinget har sagt at Møre og Romsdal får bestå som egen region til tross for at det blir et av de aller minste fylkene.

I påska gikk Kristiansunds varaordfører Ragnhild Helseth ut og mante til økt samarbeid mellom kommunene i Møre og Romsdal. Også Senterpartiets leder i Kristiansund, Berit Frey, gikk i går ut og støttet ordførerens forsøk på å dempe trøndersuget.

Det ramses opp mange faktorer som settes i spill ved å la trønderne overta. Det var trønderne som ville legge ned hurtigbåten til Kristiansund – den ble reddet av Møre og Romsdal. Trøndelag har ikke støttet høgskolemiljøet i Kristiansund, og da vegen nordover ble utbedret i Møre og Romsdal, stoppet det opp straks man kom over grensa til Trøndelag.

Fylkespolitikere sør for Fursetfjellet kan fort sette deler av Nordmøre på vent dersom man over lang tid skal vente på en avklaring om Trøndelag-sporet. Det er ikke heldig for Møre og Romsdal, og det er i alle fall ikke heldig for et splittet Nordmøre.

Vi synes politikerne som har gått ut de siste dagene har ført debatten inn på et konstruktivt spor. Det er på tide å samle kreftene til et felles løft for hele fylket der Nordmøre sjølsagt skal ha sin rettmessige del av kaka.

Mer å lese på Rbnett:
 

Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Leses nå
 
Leder

LEDER TORSDAG 17. AUGUST:

Helt skolefri gjennom valgkampen?

«Forslaget om maksgrense for antall elever per lærer må diskuteres i alle parti.»

LEDER ONSDAG 16. AUGUST

Retorikk er en del av verdidebatten

«Debattform og ordvalg er også et spørsmål om hvilke verdier man vektlegger. Politikerne er med på å sette en standard for samfunnsdebatten.»

LEDER TIRSDAG 15. AUGUST

Sender bestilling, men får ingen svar

«Har Stortinget delegert fra seg den reelle makta til helsebyråkratene?»

LEDER MANDAG 14. AUGUST

Tøffere miljøkrav til cruiseskipene

«Staten må bygge anlegg som forsyner cruiseskip med strøm fra land.»

LEDER LØRDAG 12. AUGUST

Kampen om de kristne velgerne

«Listhaug gjør det hun er best til – å snakke til sine egne tilhengere.»

– Det har vært et eventyr

Rostein-rederiet på Harøya med hele 200 millioner kroner i overskudd.

TERRORANGREP I BARCELONA

– Det oppsto voldsom panikk

Steinar Husby fra Molde befant seg bare 50 meter unna der terrorbilen kjørte inn i folkemengden i Barcelona.

12 drept i terrorangrepet

12 mennesker ble drept og 80 skadd i terrorangrepet.