Er du på utkikk etter en jobb der du kan stikke deg vekk, være lite synlig og unngå å være i rampelyset, er ikke stillingen som ny fylkesmann i Møre og Romsdal noe å trakte etter. Den som overtar som fylkesmann etter Lodve Solholm, får en travel, men uhyre spennende arbeidshverdag. Fylkesmannen er statens representant i fylkene. I praksis innebærer jobben at fylkesmannen skal følge opp det Stortinget og regjeringen har vedtatt. Fylkesmannen skal også være bindeleddet mellom kommunene og sentrale myndigheter. Her kommer det til å skje mye de kommende åra, for om få måneder kommer Stortinget til å vedta sammenslåing av kommuner og ny regioninndeling av landet. Det er ikke originalt å spå at oppfølgingen av de nye kommunene vil bli blant Fylkesmannens mest interessante oppgaver.

Mange forbinder Fylkesmannen med ulike tilsynsoppgaver. Tilsyn med at lover følges og rettigheter innfris, blir stadig viktigere. Noen eksempler: Fylkesmannen skal føre tilsyn med at skolene holder høy kvalitet. Fylkesmannen er også helsetilsyn som skal påse at alle pasienter får forsvarlig helsehjelp. Et annet område Fylkesmannen blir helt sentral for å følge opp, er skiftet til et mer klima- og miljøvennlig samfunn. Fylkesmannen behandler utslippssøknader, og skal følge Stortingets mening om dumping og lagring av avfall, alt som kan være kilde til forurensing. Tar vi med at Fylkesmannen er sentral i å sikre at fylket har gode beredskapsplaner; at jordbruket får gode kår, at Kongehusets interesser ivaretas, og at arbeidet for dette fylkets beste har prioritet, er noen arbeidsoppgaver nevnt.

Blant dem som ønsker å bli ny fylkesmann fra 1. januar 2019 finner vi tre personer som på hver sin måte kjenner offentlig forvaltning godt; Kirsti Slotsvik, Harald Nesvik og May-Helen Molvær Grimstad, alle fra Ålesund. Vi legger til grunn at ansettelsesprosessen blir grundig, og at søkernes ulike personlige egenskaper utfordres. Møre og Romsdal trenger en aktiv, synlig, løsningsorientert og – ikke minst – samlende fylkesmann.