Vårens politiske meningsmålinger viser noen klare tendenser. Størst oppmerksomhet er det rundt Senterpartiets framgang. Samtidig er oppslutningen rundt regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet ganske stabil. Mandag presenterte Norfakta en ny meningsmåling for Nationen og Klassekampen. Igjen er Senterpartiet trygt over ti prosent. Samtidig viser målingen at Venstre, Kristelig Folkeparti, SV og MDG alle kan få utfordringer med å komme over sperregrensa. Oppslutningen rundt disse partiene kan bli helt avgjørende for valgresultatet. På målingene har Arbeiderpartiet og Senterpartiet reint flertall aleine. Årsaka er at småpartiene faller under sperregrensa.

Regjeringen er inne i sluttfasen av flere store reformer. Valgforsker Frank Aarebrot sier til Nationen at mellompartiene ikke er så forskjellige fra hverandre. Hans analyse er at de andre sentrumspartiene nå taper på Senterpartiets framgang. Det er naturlig å se dette i sammenheng med Venstre og KrF sin posisjon som støtteparti for regjeringa. At regjeringa nå står midt i gjennomføringen av krevende reformarbeid påvirker også støttepartiene. Senterpartiet står langt friere i den politiske diskusjonen som en motstemme mot sentralisering. Det har vært mye fokus på at Senterpartiet tar velgere fra Arbeiderpartiet. Målingen til Norfakta viser at også de andre sentrumspartiene kan miste velgere til Trygve Slagsvold Vedums parti.

Nyere valg i Europa og USA sår tvil om meningsmålingene sin treffsikkerhet. Målingen som blir presentert i de to meningsbærende avisene viser større utslag enn tidligere målinger, spesielt for de minste partiene. Partiene som ifølge målingen faller under sperregrensa kan bruke den som en vekker, både internt og opp mot velgerne. Venstre og KrF var viktige bidragsytere for endringene i Landbruksmeldingen der landbruksministeren gikk på et nederlag. Utfordringen for de mindre partiene er å synliggjøre sine seiere for velgerne. Vi tror at de mindre partiene kan være tjent med å være tydeligere i sin strategi for distriktene.