Vi går inn i påskehøytida med et uvant trusselbilde. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) varslet i helga at trusselnivået i Norge heves i to måneder framover. PST er av den oppfatningen at et terrorangrep i Norge er sannsynlig. PST-sjef Benedicte Bjørnland begrunner det heva trusselnivået med risiko for at det skal oppstå en smitteeffekt etter terrorangrepet i Sverige fredag 7. april.

På en travel fredag ettermiddag, 7. april, opplevde Stockholm at en kapret lastebil kjørte i voldsom fart nedover ei av sentrumsgatene i hovedstaden. Bilen traff en rekke mennesker før bilen kjørte inn i varemagasinet Åhléns. Fire personer ble drept, 15 skadd i det politiet omtaler som et terrorangrep. Kvelden etterpå, lørdag 8. april, pågrep politiet i Oslo en ung mann i bydelen Grønland. Den unge mannen bar på en bombeliknende gjenstand. Gjenstanden ble seinere sprengt av politiet. Mannen er siktet etter terrorkapittelet i straffeloven.

Vi tar avstand fra enhver form for trussel eller terrorhandling, enten den skjer utenfor Norges grenser eller innafor landets grenser. Dessverre er det ikke lenger slik at hendelser som skjer utenfor Norge, ikke rammer oss. Terror rammer blindt, og ofrene kan være hvem som helst. Terrorens mål er nettopp å skape frykt. I ei tid der våre verdier som et demokratisk samfunn utfordres, må vi ha to refleksjoner i hodet samtidig: Ingen skal få overstyre vårt åpne, lille samfunn. Ingen skal få kneble meninger og frihet. Men vi må ikke være naive. Statsminister Erna Solbergs analyse er korrekt: Når vi i Norge er et åpent og demokratisk samfunn, er vi også et samfunn som er sårbart for ekstremisme og terror. Vi behøver Politiets sikkerhetstjeneste som overvåker, analyserer og griper inn for å avverge terror. Statsministeren ber oss følge rådene fra politiet, være årvåkne og ikke nøle med å rapportere om mistenkelige ting vi ser. Vi har alle et ansvar for å verne om Norge som et trygt samfunn.