Regjeringspartiene ønsker ikke å offentliggjøre Riksrevisjonens rapport om tilstanden i norsk beredskap. Rapporten var opprinnelig ment for offentliggjøring, men forsvarsdepartementet valgte å holde den tilbake med henvisning til rikets sikkerhet. Dagens Næringsliv (DN) kunne for noen uker siden presentere lekkasjer fra rapporten. Ifølge avisa står det i rapporten at verken politiet eller Forsvaret er i stand til å beskytte vitale mål i Norge mot terror. Avisas lekkasjer er i etterkant faktasjekket av NRK som har konkludert med at sitatene stemmer.

Hemmeligholdet er vanskelig av flere årsaker. Rikets sikkerhet skal settes høgt. Samtidig er det problematisk at en slik rapport graderes av Forsvarsdepartementet når den i utgangspunktet var skrevet for offentligheten. Det kan fort etterlate et inntrykk av at maktpersoner prøver å skjerme seg, og at offentligheten ikke får tilgang til viktig informasjon. DN sine lekkasjer rimer dårlig med uttalelsene forsvarssjefen og politidirektøren kom med under den åpne høringen i kontrollkomiteen. En årsak kan være at opplysninger som inneholder kritikk er gradert av departementet. Dette gjør at vi ikke får en åpen diskusjon om alvorlige mangler i beredskapen. Følgelig er det vanskelig å vurdere årsaker, konsekvenser og mulige tiltak.

Flere aviser har i etterkant spurt om regjeringa verner om sitt eget omdømme i denne saka. Ut fra den informasjon som foreligger mener vi at dette er et berettiget spørsmål. Sikkerhetsspørsmålet er en viktig politisk sak, og tiltak som iverksettes får konsekvenser for folks hverdag. Rapporten handler også om hvordan regjeringa har fulgt opp beredskapsarbeidet som ble satt i gang etter 22. juli-terroren. Vi mener at rapporten har allmenn interesse og bør offentliggjøres. Samtidig bør man ha en diskusjon om hvem som eier offentlige dokumenter.