Fra mandag 3. april vil brukerne av Nav kunne få svar på mange av spørsmålene sine ved å benytte internett. Nav legger opp til at brukerne skal sende inn søknadsskjema om ulike velferdsordninger, sende inn meldekort og bruke nettet til å få svar på ting de lurer på. Nav-direktør

Stein Atle Veland forklarer den økte satsingen på digitale tjenester med at Nav ønsker færre drop-in besøk på kontorene, og i stedet kunne frigjøre tid til å møte og veilede menneskene som trenger Navs hjelp aller mest.

Det Nav nå gjør, er ikke så mye annerledes enn det andre deler av samfunnet har gjort; forsikringsselskapene, flyselskapene, kommunene med barnehageplasser og byggesaker, bankene, Posten og helsevesenet: Publikum kan bruke nettet og de digitale løsningene til å søke, bestille, få veiledning og hjelp.

De digitale tjenestene kjenner ingen åpningstider. Mange har blitt vant med å bruke BankID til en rekke tjenester. Nav-direktør Veland har rett i at flere digitale tjenester vil gjøre det enklere for store grupper av publikum å få utført tjenestene raskt.

I virkelighetens verden er det likevel langt fra alle som behersker den digitale teknologien. Selv om mange eldre har tilegnet seg ferdigheter med å bruke internett og digitale tjenester, opplever fortsatt mange eldre den digitale verden som fremmed.

Det er verdt å lytte til Mellvin Steinsvoll i Pensjonistforbundet når han oppfordrer det offentlige til å ta hensyn til brukerne som ikke behersker digitale løsninger. Steinsvoll mener dette handler om å opprettholde tilliten til velferdsstaten; altså at du kan regne med å få hjelp når du trenger det eller har rettigheter som skal ivaretas.

Vi mener det vil være klokt av Nav å fortsatt ha åpne dører for publikum som vil ha hjelp. Nav skal være mer enn selvbetjening. Mange mennesker etterspør den personlige kontakten med Nav når de skal legge fram livssituasjonen sin. Det viktigste må ikke være å få publikum ut av Nav-kontorene, men at Nav skal være lett tilgjengelig med veiledning, råd og hjelp til innbyggerne.