Hva er sant og hva er ikke sant? Kan du stole på denne nyhetsartikkelen? Er det sant det som sies i tv-debatten? Er den historien jeg delte på Facebook egentlig helt sann?

Aldri før har tilfanget av informasjon vært større enn i dag. Mens man tidligere fikk nyhetene sine gjennom Dagsrevyen, lokalavisa og kanskje Oslo-avisene, overøses vi i dag av nyheter gjennom kontinuerlige oppdateringer på nettsteder, blogger, sosiale medier og ulike radio- og tv-kanaler.

Når artiklene og kommentarene blir så mange som i dag, blir det vanskeligere å holde oversikten om hva som er faktisk korrekt informasjon. Problemet er blitt aktualisert gjennom det amerikanske presidentvalget der påstander slenges ut som fakta bare man har hørt det et sted. Vi ser at dette fenomenet sprer seg raskt til andre steder i verden.

I Norge har flere medieorganisasjoner gått sammen om nettstedet Faktisk.no som skal faktasjekke så mye som mulig av det som legges fram av påstander i det offentlige ordskiftet. Tradisjonelle medier lever av sin egen troverdighet, og derfor blir det viktigere og viktigere for dem å kunne dokumentere hva som er riktig. Og unngå å spre usannheter.

Samtidig ser vi også at man kan bruke korrekte artikler for å manipulere det store bildet. Gjennom valg av vinkling og valg av hvilke saker man prioriterer og hvilke man velger bort, kan mediene påvirke folks oppfatning av hva som er riktig og hva som er galt.

Men faktasjekken er en god start på en bevisstgjøring rundt sannhetsgehalten i nyhetsbildet. Dette nettstedet kan faktisk bidra til en mer edruelig samfunnsdebatt. På sikt lønner det seg ikke for samfunnsaktører å bli tatt med buksene nede gang på gang. Det gjelder om man er president eller lokalpolitiker.

Og det er ikke noe som heter fake news eller falske nyheter. Nyheter er nyheter, løgner er løgner.