Går til venstre Partileder Audun Lysbakken på talerstolen under SVs landsmøte på Gardermoen. (Foto: Tore Meek / NTB scanpix)

Går til venstre Partileder Audun Lysbakken på talerstolen under SVs landsmøte på Gardermoen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

LEDER MANDAG 20. MARS

Tror på sosialismen

«SV skal igjen finpusse ideene bak sitt partinavn – sosialistisk.»

Sosialistisk Venstreparti (SV) sitt landsmøte i helga startet optimistisk på fredag. Først med en liten, men hyggelig, oppgang på siste meningsmåling. Og så med intern entusiasme for at partiet nå skal ha en klarerer profil og strenge krav til mulig regjeringspartner Ap.

Men det er langt igjen til de store høgder SV var på rundt årtusenskiftet. Valget i 2001 ga partiet rekordhøge 12,5 prosent av stemmene og hele 23 representanter på Stortinget. Men etter åtte år i rødgrønn regjering falt oppslutningen jevnt og trutt. Helt ned til sperregrensa og faren for ikke å få en eneste stortingsrepresentant. Sist det var så ille er helt tilbake i 1977, da SV fikk en oppslutning på 4,2 prosent og to representanter.

Partileder Audun Lysbakken vil ha et parti som skal gjenvinne sin posisjon i norsk politikk gjennom å være et tydelig alternativ. Ikke bare til den borgerlige siden, men også i forhold til sine tidligere regjeringspartnere, Ap og Senterpartiet. Det skal stilles krav til et nytt regjeringssamarbeid, perioden med «kompromiss og utydelighet» er over. SV skal igjen finpusse ideene bak sitt partinavn – sosialistisk.

Det blir spennende å se den nye strategien i en valgkamp, hvor SV samtidig er med i et mulig regjeringsalternativ. Lysbakken har sjøl vist til hvordan KrF har greid å profilere seg som støtteparti til den blåblå-regjeringa. Som SV hadde også KrF stor oppslutning rundt årtusenskiftet, med 12,4 prosent av stemmene ved valget i 2001 og 22 stortingsrepresentanter. Også KrF har falt betydelig siden den gang.

Men mens KrF har hatt betydelig innflytelse ved å være et støtteparti til regjeringa Solberg, er framtidas posisjoner mer uklar for SV. I dag har ikke partiet en tilsvarende posisjon, sjøl om det kommer på vippen etter valget. For Ap og Jonas Gahr Støre vil ha flere muligheter til å få regjeringsmakta.

I europeisk politikk har opprøret mot de styrende ført til økt oppslutning for mindre partier i begge ender av den politiske skala. For SV kan det gi håp om at en klarere sosialistisk profil vil gi gevinst.

Mer å lese på Rbnett:
 

Romsdals Budstikke ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Leses nå
 
Leder

LEDER LØRDAG 24. JUNI

Nesset Musikkfest skapte folkefest

«Nesset Musikkfest er et godt eksempel på hvordan investeringer i kultur skaper gode ringvirkninger.»

LEDER TORSDAG 22. JUNI

Molde må finne den gode vegløsningen

«Utformingen av vegløsningene vil sette sitt preg på Molde i mange tiår framover.»

LEDER ONSDAG 21. JUNI

Ei ny framtid for folket på Nordøyane

«Det er tid for at alle slutter lojalt opp om beslutningene som er tatt om Nordøyvegen.»

LEDER TIRSDAG 20. JUNI

Legg til rette for syklistene

«Bra både for folkehelsa og miljøet.»

LEDER MANDAG 19. JUNI

Utvikler område for storhandel i Fræna

«Det er positivt at virksomheter som i flere tiår har drevet handel med handel i Fræna ser utviklingsmuligheter i egen kommune.»

Slik skal Molde få nytt kommunevåpen

Slutt for kvalen når Molde slås sammen med Nesset og Midsund?

– Setter pris på tilliten jeg har fått

Stian Rode Gregersen er blitt et klart stoppervalg for MFK denne sesongen.

Tenåring anmeldt for voldtekt

Begge involverte på Gossen er under 18 år. Løslates etter avhør i Molde