Skal du betale mer skatt eller mindre skatt de kommende fire åra? De politiske partiene har allerede fyrt godt opp rundt skattepolitikken. Det handler om personer og bedrifter skal innstille seg på å betale mer skatt, eller om det skal gis skattelettelser. Bakt inn i denne debatten ligger naturligvis spørsmålet: Hvordan skal skattebyrden fordeles?

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har allerede flagget at en regjering under hans ledelse ser for seg å øke skattene slik at staten tar inn rundt 15 milliarder kroner mer de kommende fire åra. Ap mener det er nødvendig å få inn mer skatt dersom velferdstjenestene skal holdes oppe på et høyt nivå.

Statsminister Erna Solberg og Høyre lovet foran valget i 2013 å senke skatter og avgifter. Høyre og Frp har redusert skatter og avgifter med over 20 milliarder kroner. Men statsministeren kritiseres for at de rikeste har fått mest skattelette. Skatt blir valgkamptema. Under helgas landsmøte i Høyre ble skattedebatten heftig. Høyre vil ikke lenger skape forventninger om solide skattekutt for folk flest. Nå snakker Høyre om moderate lettelser. Med en slik formulering kan Høyre la være å redusere skattene i et par år, uten å bli tatt for løftebrudd. Lønnsmottakerne får neppe mer å rutte med fram til 2021.

Den mest interessante skattedebatten handler om formuesskatten, og spesielt skatt på formuer som ikke er kontanter, men som befinner seg i bedrifter i form av bygninger, maskinpark, biler, datautstyr og ulike driftsmidler – det som kalles arbeidende kapital. Skal skattenivået endres, vil det være lettest å få politisk flertall for at bedriftseiere skal betale mindre formuesskatt på arbeidende kapital. Utenlandske eiere av norske bedrifter betaler ikke formuesskatt, mens norske bedriftseiere må betale formuesskatt, uavhengig av om bedriften går med overskudd eller underskudd. Ønsker man norske eiere til norske bedrifter, kan ikke skattenivået være så ulikt med utlandet.

I ei tid der gründere oppmuntres, og suget etter nye arbeidsplasser er stort, blir det viktig å få private til å investere penger i bedrifter. Lavere formuesskatt på arbeidende kapital vil få flere lokale bedriftseiere til å våge å satse mer.