Norske fedre kutter pappapermisjonen. Det viser en oversikt som Dagens Næringsliv presenterte 8. mars. Avisa konstaterer at andelen fedre som tar lengre permisjon enn ti uker har blitt mer enn halvert etter at regjeringa kuttet pappakvoten. NHO-sjef Kristin Skogen Lund var blant dem som var kritisk til endringen som ble innført sommeren 2014. Hun står fast ved at det var en veldig dårlig idé å redusere fedrekvoten. Skogen Lund mener at foreldrepermisjonsordningen er det enkelte virkemiddelet som har størst effekt på likestillingen i arbeidslivet.

Da saka ble behandlet i Høyre i 2013 var Høyres kvinnenettverk sentrale. Kulturminister Linda Hofstad Helleland og Julie Brodtkorb var sentrale i debatten. Brodtkorb sa i debatten at hun trodde at endringen ville medføre at fedrene i framtida ville ta ut mer permisjon. Denne uka skal saka igjen debatteres på Høyre sitt landsmøte. Vi registrer at flere av dem som var toneangivende i den forrige debatten så langt har avstått fra å kommentere de nye tallene. Når politikk utformes er det viktig at man analyserer konsekvensene. Vi er ikke overrasket over statistikken fra Nav, den stemmer godt med innspill fra forskere og eksperter i forkant av endringen. Vi håper at opplysningene som foreligger kan bidra til å bremse iveren etter å skape det enkelte politikere benevner som «full frihet». Vi mener at foreldrepermisjonen må være regulert for at den også skal ha effekt på likestillingen i arbeidslivet.

Møre og Romsdal er fortsatt mindre likestilt og mer mannsdominert enn snittet. Samtidig skaper det optimisme at kvinnene nå dominerer de høgere utdanningsinstitusjonene. Vi har i tidligere lederartikler argumentert for at reduksjon av fedrekvoten svekker likestillingen både heime og i arbeidslivet. I denne saka er vi enige med Kristin Skogen Lund. Foreldrepermisjonsordningen kan bidra til likestilling i arbeidslivet. Aftenposten viser i en kommentarartikkel til at statistikk slår fast at størrelsen på fedrekvoten avgjør hvor mye permisjon fedre tar ut. Institutt for samfunnsforskning viser at fedrekvoten fører til mer likestilling.