Det vakte oppsikt da Nordmøre og Romsdal fotballkrets ga Gossen idrettslag en bot etter en episode under en jentekamp i fotball. Under Slatlem Cup i Kristiansund gikk laget bevisst inn for å ikke vinne en kamp – slik at laget skulle få antatt lettere motstand seinere i turneringen. Mange reagerte på episoden i fotballhallen, og da andre lag truet med å trekke seg, valgte Gossen IL sjøl å trekke laget fra videre spill i turneringen.

Vi synes det er riktig av fotballkretsen å markere tydelig at brudd på fair play ikke aksepteres. Det er kanskje lettere å feie slike saker litt under teppet og ta det opp på en forsiktig måte med klubben ettersom det dreier seg om barneidrett. Hensynet til barn skal alltid veie tungt. Samtidig er det viktig å sende ut et klart signal, slik at dette blir tema også rundt om i alle klubber. Størrelsen på bota er mer symbolsk enn sviende, men det viktigste her er at det reageres fra sentralt hold.

Det er ingen grunn til å tro at dette bare kunne ha skjedd med Gossen. Det gjøres mye godt arbeid med idrett i Aukra, og klubben har også tatt tak i denne enkelthendelsen sjøl. I går meldte de på Facebook at de aksepterte bota og at de har beklaget hendelsen både overfor andre klubber, arrangøren og kretsen. Klubben har tatt saka grundig opp internt og gjør alt de kan for at slikt ikke skal gjenta seg. Det viser at også klubben tar dette på største alvor.

Barneidrett handler mye om å skape holdninger. Idrettsbevegelsen er en viktig arena for å skape holdninger mot mobbing, mot rasisme, for riktig kosthold, respekt for dommere og mye mer. Derfor er fair play er viktig del av idretten – noe alle trenere og ledere får grundig innføring i. Juks og lureri er dessverre en del av idretten – og da spesielt toppidretten. Vi hører altfor ofte om kampfiksing, doping og tjuvtriks.

Desto viktigere er det å få inn de riktige holdningene så tidlig som mulig. Slik sett er det bra at både krets og klubb tar tak i dette, og at det kan bli en debatt også rundt i andre klubber.