Et idémøte i 2005 var den forsiktige starten på Moldes nye kulturhus. Høsten 2007 skjøt planene fart, og våren 2009 vedtok Molde kommunestyre byggingen av det som da het et «teaterjazzhus» på Gørvellplassen i Molde.

14. juli 2012 åpnet Plassen. Kulturbygget for teater, jazz, kunst og litteratur. På vegen fram var det oppturer og nedturer, motstand og støtte, alternative planer og usikker finansiering. Men egentlig ble Moldes kulturelle storstue reist raskt, fra idé til ferdig bygg tok det omtrent sju år.

Knappe fem år seinere er Plassen blitt mye av det vi håpet da bygget åpnet. Samarbeidet mellom de ulike institusjonene har fungert og gir resultat. Plassen har vært et løft for kulturlivet, ikke bare i Molde – men i hele distriktet. Samarbeidet mellom institusjonene som har adresse på Gørvellplassen er en ting. Vi ser også hvordan samarbeidet går utenfor kulturhusets vegger.

Bjørnsonfestivalen fortalte i onsdagens avis om sitt nye prosjekt «SamLes LITT», hvor festivalen skal på litteraturturneer til alle biblioteka i Romsdal. Teatret Vårt samarbeider med Romsdalsmuseet om Schwitters med sin Merzcabaret. Biblioteket samarbeider med Ålesund og Kristiansund med Bysmart.

– Vi må bli et møtested, et sted for informasjon og for debatt, sa biblioteksjef Evy Sisilie Bergum da biblioteket inntok sine nye lokaler i juli 2012. Fem år etter er det ingen tvil om at den målsettingen har lyktes. Biblioteket har hatt suksess og fullt hus med veldig mange av sine arrangement. Et godt besøkt møtested for viten og debatt.

Da biblioteket ble med i kulturhusplanene var ikke det uten motstand. Helt fram til byggevedtaket, kom det forslag om Plassen uten bibliotek. Ettertida har vist at nettopp biblioteket i Molde utviklet seg til å bli en svært viktig kulturell arena. Med god grunn kåret til «Årets bibliotek» for to år siden.

Slik ideen om kulturhuset ble unnfanget, ser vi at kultursamarbeidet har vært suksessoppskriften for Plassen.