Å bruke tvang for å slå sammen kommuner, gir en dårlig start når en ny og større kommune skal formes. Vi har derfor stor sympati med dem som kjemper mot tvangssammenslåing. Prinsippet som ligger til grunn for å avvise tvangsbruk, bygger på en demokratisk beslutning – altså hva flertallet mener. Aftenposten kunne forrige uke fortelle at flere av stortingsrepresentantene hadde arbeidet aktivt for at enkeltkommuner nær deres eget heimsted ikke skulle bli slått sammen med naboen. En av stortingspolitikerne som ble nevnt i denne sammenhengen, var Pål Farstad (V) fra Kristiansund. Farstad kjempet mot at Gjemnes kommune skulle bli slått sammen med Molde, slik fylkesmann Lodve Solholm hadde anbefalt. Farstad viste at han i en vippeposisjon har makt til å få viljen sin. Regjeringen med støttepartiene Kristelig Folkeparti og Venstre kommer ikke til å pålegge Gjemnes å slå seg sammen med noen annen kommune. Fylkesmannen ble ikke hørt, Farstad ble hørt.

Pål Farstad viser til folkemeningen i Gjemnes om kommunesammenslåing. Innbyggerne er delt omtrent på midten i synet på kommunens framtid. Ved folkeavstemningen 6. juni i fjor stemte 51 prosent for at Gjemnes skal bestå som egen kommune, 47 prosent for å gå sammen i en større kommune. Da innbyggerne ble spurt om hvilken retning de vil at Gjemnes skal gå dersom en sammenslåing blir aktuell, svarte 50 prosent Molde, 45 prosent Kristiansund. Skulle det vise seg at Gjemnes selv kommer til at det blir vanskelig å fortsette som egen kommune, regner vi med at Pål Farstad og de andre stortingsrepresentantene holder fast ved prinsippet i flertallsdemokratiet: Det er et flertall av Gjemnes-innbyggerne som vil til Molde, ikke til Kristiansund.

I et valgår er det naturlig at Møre og Romsdals folkevalgte på Stortinget kjemper med stor entusiasme for saker det er brei oppslutning om i heimfylket, for eksempel samferdselsløsninger. Det er betryggende å vite at alle på Mørebenken har sluttet opp om fjordkryssingen av Romsdalsfjorden–Møreaksen– som det første prosjektet på ferjefri E39 i dette fylket.