Møre og Romsdal får bestå som egen region også når 19 fylker skal bli til 10 eller 11 regioner. Det er status etter at regjeringspartiene og støttepartiene ble enige. Både Møre og Romsdal og Rogaland har vært lenket til andre regioner, men motstanden har vært sterk. Her i fylket er det ingen naturlig region å knytte seg til. I alle fall ikke om man ikke skal splitte opp hele fylket. Og det er det bare noen miljø på Nordmøre som ønsker.

Vi synes det er fornuftig at Møre og Romsdal forblir egen region. Sjøl om vi her i fylket lever med fogderikamp hver eneste dag, er det en region med mye drivkraft. Næringslivet er sterkt, og det har alle muligheter til å holde seg sterkt også i åra framover. Folketallene som ble lagt fram denne uka, viser at vi har blitt over 266.000 mennesker og således innenfor det som kreves av en region i det nye norgeskartet. Nye samferdselsårer vil knytte fylket enda tettere sammen.

Samtidig ser vi at fem kommuner på Nordmøre fortsatt vil utrede utflagging til Trøndelag. Det meste av misnøyen er hengt på sjukehussaka som nødvendigvis måtte skape vinnere og tapere. Det er langt fra enighet på Nordmøre om vegen videre. I Kristiansund ble det 6–4 i formannskapet for å gå videre med å drømmen om Trøndelag. Det har ikke manglet på advarsler fra naboer. Gjemnes var blant nabokommunene som skrev brev der de fryktet at Kristiansund kjemper unødvendige og til dels tapte kamper. De ønsket at kommunen heller burde bruke tid på de viktigste sakene for både byen og regionen – som Todalsprosjektet, Halsafjordsambandet, nytt SNR, helseinnovasjon, grønt skifte, havrommet og regional arbeidsdeling.

Vi registrerer også at Orkidé – forumet av ordførere og rådmenn på Nordmøre – i sin strategi for 2017–2020 ikke tar opp regiontilhørighet i det hele tatt. Nordmøre har sine utfordringer. Det ser vi også i folketallet der Kristiansund hadde en nedgang like stor som Moldes oppgang i fjor. Forkjemperne av Trøndelagssporet velger utelukkende å fokusere på de tapte slagene. Vi tror fortsatt Nordmøre har klart mer å hente i Møre og Romsdal enn å kanskje bli en ytterste utkant i et stort Trøndelag.