Politiets sikkerhetstjeneste (PST) tror at russiske hackere står bak en rekke dataangrep mot norske samfunnsinstitusjoner. Før helga kom meldingen om at Arbeiderpartiet, Statens strålevern, PST og Utenriksdepartementet har blitt forsøkt angrepet. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) beskriver angrepet som avansert, men tror at de klarte å unngå datainnbrudd denne gangen. Flere lands myndigheter, også norske PST, hevder at gruppa som de tror står bak angrepet kan knyttes til russiske etterretningsmyndigheter, skriver Aftenposten.

Angrepet forteller om en ny type krigføring. I møte med den nye trusselen må vi ikke være naive. Liknende angrep har vært gjennomført i andre land, trolig også under presidentvalget i USA. For Norge er hendelsen i januar en viktig påminnelse om at vi må beskytte våre samfunnsinstitusjoner. Dette innebærer i vår tid også digital infrastruktur. Politiske parti og sentrale statlige samfunnsinstitusjoner er ikke tilfeldige offer. Hackergruppene som angriper har en klar plan om å angripe på en måte som kan ramme offeret, samt skape skade og opprør.

Det er alvorlig at PST og andre myndigheter tror at det er en annen stat, Russland, som står bak grupperingene som gjennomfører slike angrep. Dette er sjølsagt helt uakseptabelt, og dersom det er riktig at russerne står bak er det et grovt tillitsbrudd. Datainnbrudd er en fiendtlig handling som må tas på stort alvor. Samtidig er det viktig at Norge fortsetter å investere i sikkerhet og kunnskap på dette området. Dette gjelder både i det offentlige, men også i private selskap. Spesielt gjelder dette institusjoner som har beredskapsfunksjoner i samfunnet.

Norge etterstreber åpenhet. Vi tror det er riktig av PST å gå åpent ut og informere om angrepene denne gangen. Det er en vekker for oss alle, og bør bidra til at vi skjerper sikkerheten ytterligere. Vi tror dessverre at det vil kommer flere slike angrep. Derfor er økt beredskap et nødvendig tiltak.