Rektor Gunnar Bovim ved NTNU gikk sist uke ut i Adresseavisen og oppfordret ansatte til å engasjere seg for å gjøre den norske valgkampen faktabasert. Bovim viser til at følelser, synsing og falske nyheter har preget den politiske debatten i Storbritannia og USA. Ikke minst diskusjonen rundt såkalte alternative fakta. NTNU-rektoren mener at universitetsansatte har et særlig ansvar for å bidra til at samfunnsdebatten blir kunnskapsorientert. Vi tror at de kan gi viktige bidrag til den norske valgkampen.

Rektoren høster fortjent skryt fra pressehold for sitt utspill. Falske nyheter vil bli en utfordring, også i den norske valgkampen. Vi ser allerede at debatten er personorientert, og at politikere velger å besvare vanskelige saker i egne kanaler der de slipper kritiske oppfølgingsspørsmål. Dette er en uheldig utvikling. Ved å gjøre debatten mer faktabasert blir det vanskeligere for politikerne å gjennomføre en slik taktikk. De vitenskapelig ansatte har fagkunnskap som kan bidra til en mer kunnskapsbasert debatt. Det vil være et nyttig bidrag til den norske valgkampen. Vi håper at også de lokale høgskolemiljøene tar denne utfordringen. Vi ser at ansatte ved Høgskolen i Molde og NTNU i Ålesund har hatt viktige bidrag i den lokale debatten de siste ukene.

Flere av de vitenskapelig ansatte som Adresseavisen har snakket med oppgir at det er krevende å stå i stormen som noen ganger følger med deltakelse i en opphetet debatt. Vi kan forstå at det er slitsomt, men vi tror samtidig at det ikke finnes noen veg utenom. Høgskoler og universitet innehar viktig kunnskap, og gjennom utadrettet virksomhet blir denne kunnskapen mer tilgjengelig for folk. Vi er enig med generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Presseforbund når han understreker at universitetenes oppgave er bygge kunnskap og formidle den. Med sitt utspill gir rektor Gunnar Bovim et klart signal til de vitenskapelige ansatte om at deltakelse i samfunnsdebatten er en prioritert oppgave.