Får flertallet i Fremskrittspartiets programkomité som de vil, kan man få kjøpt øl på bensinstasjoner og kiosker. Med dette forslaget vil Fremskrittspartiet gjøre det enklere for folk å kjøpe øl. Begrunnelsen fra forslagsstillerne er at bensinstasjoner og kiosker skal behandles likt med dagligvarebutikkene som selger øl.

Det kommer ikke som noen overraskelse at Fremskrittspartiet ønsker at folk skal ha frihet til å kjøpe alkohol når det passer dem. I 2006 forsøkte Frp og Høyre å utvide salgstidene for øl i butikker slik at kundene kunne kjøpe øl like lenge som butikken var åpen. Forslaget fikk ikke flertall. For ni år siden vedtok Stortinget at kun dagligvarebutikker skal få bevilling fra kommunen til å selge øl, ikke kiosker og bensinstasjoner. Dagens ordning med ølsalg til klokka 20 på virkedager og klokka 18 på lørdager fungerer godt. Nå forsøker Frp seg på nytt med liberalisering av alkoholsalget.

Salg av øl handler om mye penger. I Norge selges det øl i dagligvarebutikkene for mer enn 10 milliarder kroner i året. Ølkonsumet har passert 54 liter per innbygger i året. Det er forståelig at mange ønsker å få sin andel av ølsalget. Når Frp begrunner forslaget om å tillate ølsalg på bensinstasjoner og kiosker med likebehandling, skal man ha i bakhodet at det er mye de samme eierselskapene som styrer kiosker og bensinstasjoner som styrer dagligvarehandelen, for eksempel Rema-konsernet.

Forslaget om å åpne for ølsalg på bensinstasjoner og kiosker vil være å flytte grensene for alkoholsalg og alkoholkonsum ytterligere. Vi mener det er uklokt. Dette handler ikke kun om forbrukernes tilgang til alkohol, men også om å applaudere et forbruksmønster der øl er tilgjengelig overalt. Noen vil sikkert irriteres over at vi trekker inn folkehelse som argument. Men Norges alkoholpolitikk trenger ikke forsterke skadevirkningene av alkohol ved å åpne for tusenvis av nye utsalgssteder.