Etter lang kamp ble det mandag fattet et historisk vedtak i Kirkemøtet. Med ny vigselsliturgi på plass vil homofile og lesbiske nå kunne gifte seg i kirka på linje med andre par. Vedtaket ble mandag feiret med regnbuekake. Biskop Ingeborg Midttømme sier til Romsdals Budstikke at hun nå venter pågang av likekjønna som ønsker å gifte seg i kirka. Vi er glade for at en opprivende sak nå har fått en formell avslutning. Så vil det ta tid for mange å forsone seg med vedtaket, men vi tror det vil tjene til nå styrke kirken.

Prester som ikke ønsker å vie homofile kan fortsatt si nei, men det skal ikke hindre et par i å gifte seg i den kirka de ønsker. Det er viktig at dette ikke skal medføre problem for par som ønsker å gifte seg. Kirka vil nå jobbe raskt med å få fram en vegleder for det nye vigselsritualet. Biskop Ingeborg Midttømme har vært med på å utforme vedtaket. Hun beskriver en prosess der alle parter har gitt og fått, der man har vektlagt at alle parter skal omtales respektfullt og ærlig. Det blir understreket at det skal være rom i kirka for dem som er uenig. Vi mener at Kirkerådets vedtak i stor grad innebærer at kirka er åpen for alle. Vedtaket i Kirkemøtet er samtidig et sterkt og viktig signal, også til samfunnet rundt. Kirka viser med vedtaket at de som en viktig samfunnsinsititusjon fremmer likebehandling.

Det er mange som over tid har kjempet en kamp for det som nå beskrives som et historisk vedtak. I den avsluttende fasen har etableringen av Åpen kirkegruppe vært viktig, spesielt for framdrifta i prosessen. Debatten har tatt stor plass. Vi håper at partene nå kan jobbe sammen, og at man unngår unødig splittelse. Det må fortsatt være rom for uenighet. Det er naturlig at partene fortsatt er i en forsoningsprosess. Denne saka har ført til mye strid og splittelse. Vi håper at det nå er lagt et grunnlag som gjør at kirka kan se framover.