Skal barn som blir akutt sjuk, legges inn og behandles ved det nye akuttsjukehuset på Hjelset? Eller skal det nye sjukehuset stabilisere barnet før det sendes videre til Ålesund eller Trondheim? Spørsmålet om hva slags behandlingstilbud barn skal få ved det nye sjukehuset som er under planlegging, står fortsatt ubesvart.

I dag er sjukehustilbudet til barn i Nordmøre og Romsdal slik at det er barneavdeling ved Kristiansund sykehus, med barnelege i vakt. Molde sjukehus tar imot sjuke barn, men sender barna videre enten til Kristiansund eller til Ålesund. Alvorlig sjuke barn kan legges i respirator og overvåkes i Molde, men skal behandles i Kristiansund eller Ålesund. Før jul i 2016 skrev ordførere fra 17 kommuner under på et brev de sendte til styrene i Helse Møre og Romsdal og i Helse Midt-Norge. I brevet krever ordførerne at barna i Romsdal og på Nordmøre ikke skal ha noe dårligere behandlingstilbud enn barn sør i fylket. I dette ligger at kommunene vil ha ei god barneavdeling i det nye sjukehuset, med barneleger som har vakt døgnet rundt, slik at nyfødte eller alvorlig sjuke barn kan behandles mens de er innlagt på sjukehuset.

Vi vet ikke hvordan ledelsen i Helse Møre og Romsdal tenker rundt behandlingstilbudet for barn. Fram til nå har administrasjonen i helseforetaket sagt at det skal være et tilbud til barn i Sjukehuset Nordmøre og Romsdal, men ikke sagt tydelig hva slags barnetilbud de ser for seg. Skal det være ei barneavdeling med barnelege i vakt? Skal sjuke barn samles ved kun ett sjukehus i fylket; i Ålesund? Tenker helseforetaket seg det nye sjukehuset som et sted der sjuke barn stabiliseres før de formidles videre til andre sjukehus? Det virker påfallende at ledelsen ikke har noen helt klare tanker om hvordan de vil ha tilbudet til barn og unge. Eller kan det være at de har en tydelig oppfatning, men ikke kommunisert den i frykt for motstand eller protester? Vi mener et fullverdig akuttsjukehus skal kunne ta imot, legge inn og behandle sjuke barn, like sjølsagt som sjukehuset tar imot og behandler voksne pasienter.