19. januar 1940, erklærte Norge seg som et nøytralt land i det som allerede var andre verdenskrig. Hitlers Nazi-Tyskland hadde et halvår i forvegen angrepet Polen. Sverige hadde erklært seg nøytralt dagen før Norge, og Danmark samtidig som Norge.

I januardagene for 77 år siden, var spenningen stor i Norge. Både tyske og engelske skip seilte langs norskekysten. Trusselen om å bli dratt inn i en storkrig preget også folk i Romsdal. Bare noen måneder seinere angrep tyske styrker Danmark og Norge. Til sommeren 1940 var begge land okkuperte. Den norske nøytralitetspolitikken hadde feilet, og et forsvar på sparebluss hadde lite å stille opp mot krigsmaskinen som inntok landet vårt.

Mandag denne uka landet amerikanske marinesoldater på Værnes i Sør-Trøndelag. Soldatene kommer hit under det som kalles rotasjonsbasert øving og trening. Det innebærer blant annet at soldater kommer hit i grupper på 300 menn og kvinner, får sin trening og deretter overlater plassen til neste gruppe.

Er 300 soldater det første steg i en uthuling av norsk basepolitikk? Helt siden vi ble medlem av Nato i 1949 har Norge hatt som sjølerklært politikk at ingen utenlandske styrker skal være fast stasjonert i Norge i fredstid. Den lille gruppa soldater fra US Marines utgjør ingen stasjonær styrke, men er likevel noe annet en de ordinære Nato-øvelsene som Norge er vertskap for.

I Trøndelag har soldatene skapt debatt, mandag var det også møtt fram demonstranter. Men i norsk politikk er det et flertall som mener at dette ikke er i strid med baseerklæringen.

Vi er i en situasjon hvor forholdet mellom Nato og Russland er mer anstrengt enn på mange år. Det er ikke god sikkerhetspolitikk for Norge å bidra til å gjøre situasjonen mer spent. Derfor er det viktig at vårt naboland i øst får erfare at soldatene er her for å trene, ikke for å opprette en base.