En torsdag i september ble 6000 personer registrert i Molde sentrum. Som et ledd i prosjektet om byer som regionale sentrum dro de ansatte ved planavdelingen i Molde kommune ut for å registrere hvor mange som beveget seg til fots i sentrum og hvor de gikk. Nå skal tallene og funnene analyseres av et dansk arkitektfirma som har gjort liknende analyser i en rekke byer. Hensikten er å skaffe seg tilstrekkelige data som bakgrunn for sentrumsutvikling.

Det er alltid lurt å basere seg på fakta. Vi er nok forståsegpåere her i Molde og Romsdal som alle andre steder. Alle har vi meninger om hvordan ting burde være hvis vi fikk bestemme. Molde har planer for en sjøfront og for nedre torg. Da er det viktig å kvalitetssikre dette opp mot hvordan folk bruker sentrum. Det gjøres ved å ha et best mulig faktagrunnlag i bunn for nye planer.

Vi registrerer at kommunens folk ikke har oversikt over hva alle tallene kan brukes til ennå, men vi synes at man allerede har gjort enkeltfunn som kan påvirke hvordan man planlegger sentrum. Hvorfor er det for eksempel slik at noen benker alltid fylles av folk, mens andre alltid står tomme? Kanskje kan man plassere flere benker der folk faktisk ønsker å sette seg ned – med utsikt over fjorden eller aktiviteten på Torget.

Mer alvorlig er funnet av hvor det går mest folk. At det var fra Narvesen til ringbussholdeplassen på tvers over det trafikkerte området der alle bussene parkerer og kjører, er ikke bra. Det sier oss at folk står i ly og under tak på Narvesen mens de venter på at ringbussen skal dukke opp. Og så tar de den trafikkfarlige vegen mellom bussene for å komme seg til rett buss. Kanskje bør man ha bedre fasiliteter der ringbussene står oppstilt.

Vi er spente på hva de danske ekspertene ellers finner ut av tallmaterialet som nå er inne til analyse. Forhåpentligvis vil dette gjøre at man gjør mest riktig når «nye Molde sentrum» utformes.