Det tar tid å etterforske økonomisk kriminalitet. Romsdals Budstikke fortalte mandag at i to av de største økokrimsakene i Romsdal har det gått henholdsvis ett og et halvt år og to og et halvt år fra politiet tok ut siktelse mot personene, og fortsatt har ikke politiet avgjort om det skal reises påtale mot siktede. Situasjonen er ikke enestående for Nordmøre og Romsdal. Liknende tilfeller finnes over hele landet. Professor Peter Gottschalk har forsket på økonomisk kriminalitet. Han har funnet ut at det tar mellom ett til to år å få en sak ferdig etterforsket, og deretter går det oftest ytterligere et halvt år før saka kommer for retten. Ankes en dom, kan det gå opptil fire år fra en person siktes til rettskraftig dom foreligger.

I saker der personer siktes for økonomisk kriminalitet, kreves ofte et omfattende etterforskningsarbeid. Det har alle forståelse for. Når man vet at i etterforskningstida er det så godt som umulig for en siktet å ha inntektsgoivende virksomhet – kanskje også formue blir beslaglagt – er det viktig at etterforskningen ikke trekker ut i tid. Politiet må ikke være proppen i systemet. Vi tror ikke politiet bevisst arbeider på sakte gir i økosaker, men vi har en mistanke om at omorganiseringer stjeler tid og kapasitet. I det nye Møre og Romsdal politidistrikt skal saker som handler om økonomisk kriminalitet samles i ett, nytt team fra 1. juni. Vi forventer god framdrift i økosakene også før den tid.

Etter vår mening er det et ledelsesansvar å sørge for at de alvorligste sakene prioriteres, slik at de kan bringes inn for rettsapparatet og få avgjort om tiltalte har begått lovbrudd eller ikke. Å skylde på underbemanning, er en blek forklaring. For personer som siktes for å ha begått lovbrudd, kan ventetida på å få saka etterforsket og at påtale reises oppleves som ekstra belastende. Den som har begått lovbrudd, skal få saka belyst i retten, og få sonet eventuell straff. År med venting på at ei sak skal etterforskes ferdig fra politiets side, skal ikke være tilleggsstraff.