I over tusen år har folket langs kysten høstet av havet, til eget bruk og til salg både innenlands og etter hvert ut i den store verden. Men aldri så mye som nå. I fjor eksporterte Norge sjømat for 91,6 milliarder kroner. En økning på 23 prosent fra året før, og på fire år har har eksportverdien av norsk sjømat økt med 75 prosent. Utviklingen er formidabel.

Norsk fisk er populær på matfat verden over, og har vel aldri stått sterkere som merkevare. Hovedvekta av det vi selger til utlandet, kommer fra oppdrettsnæringen. Laks og ørret i tonnevis kjøres ut i Europa og flys over hele verden. Like før jul ble forholdet til Kina, verdens mest folkerike land, normalisert. For sjømatbransjen kan det bety at et vanskelig marked i mange år, nå igjen blir mer tilgjengelig.

Men det er ikke bare laks og ørret som eksporteres. Også de tradisjonelle fiskeriene opplevde tidenes beste år i fjor. Som ikke det var nok, skjer det mange spennende utviklingsprosjekter i bransjen. Flere av dem i vårt område. Nylig fortalte vi om prøveprosjektet på fiske av sjøpølse på Harøya. Flere ser på mulighetene til å bruke tang og tare som næringsmiddel. I Sandøy er det også ønske om å prøve havbeite på hummer. Som ikke det var nok: Klimaforskere tror fiskeri i blir enda bedre i vår del av verden, på grunn av temperaturstigningen i havet.

Vekst og økonomisk gullår til tross. Havets ressurser og forvaltning av det har også mange stridsemner. Kvoter, forurensing, overfiske og lokalsamfunnets rettigheter er eksempler. Oppdrettsnæringen har helt siden oppstarten slitt med problemer som har hatt store konsekvenser, både for andre arter og tradisjonelt fiske. De gode årene må brukes til å investere i utvikling og teknologi som gjør næringa enda mer bærekraftig.

Landets nest største næring er viktig for oss. Den gir verdiskapning også på land, i mange ulike bransjer. Sjømat skal bearbeides, transporteres og så videre. Derfor er det ekstra gledelig at 2016 ble et så godt år. I arbeidsplasser kan det ikke veie opp for krisen i oljebransjen nå. Men sjømat og mange former for havbruk er viktigere enn noen gang for Kyst-Norge.