Tour de Ski arrangeres uten seks av de beste russiske langrennsløperne på startstreken. Bakgrunnen er den såkalte McLaren-rapporten, som sier at over 1000 russiske idrettsutøvere skal være involvert i det som skal være tidenes største dopingskandale. De siste åra har det kommet mange meldinger om brudd på dopingreglene i vinteridretten. Det har skadd idrettens omdømme. Landslagstrener Arild Monsen sier til Romsdals Budstikke at det norske langrennsmiljøet ikke påvirkes av «dopingsnakket». Det er greit, og på mange måter forståelig. Samtidig må vi ikke komme dit at utestengelser blir dagligdags. Målet må være en ren idrett.

Norge er også rammet av omdømmeutfordringene. Martin Johnsrud Sundby har vært utestengt for feil bruk av astmamedisin. Samtidig er Therese Johaug sin dopingsak til behandling. Dette gjør noe med hvordan norsk idrett blir oppfattet, både nasjonalt og internasjonalt. Samtidig må Norge være veldig tydelige på å opprettholde ambisjonen om å være en tydelig pådriver for en ren idrett. Norge har på dette området vært et foregangsland gjennom mange år. Dette arbeidet må intensiveres. Dopingjegerne har fått nye verktøy for å avsløre de som jukser. Samtidig som man jobber med dette internasjonalt må man opprettholde trykket på det holdningsskapende arbeidet i skolen, idrettslag og i toppidretten.

Toppene i idretten har ikke klart å rydde opp. Dette bør medføre en ny diskusjon om sanksjonene. IOC-medlem Gerhard Heiberg mener nå at det var en tabbe ikke å utestenge Russland fra OL i Brasil sist sommer. For Heiberg sin organisasjon er kampen mot doping en hovedutfordring. Da må man også se på hvordan antidopingarbeidet er organisert. For å lykkes må de ha med seg flere land som er villig til å investere i en ren idrett. Vi har tidligere sett hvordan store idretter har blitt rammet av gjentakende dopingsaker.

--------

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook