Snakker vi i mobiltelefonen samtidig som vi kjører bil, øker risikoen for at det kan skje ei ulykke. Uoppmerksomhet fra bilførerens side er en av de tre hyppigste årsakene til at det skjer ulykker på vegene. Ifølge Statens vegvesen, som har gransket dødsulykkene på norske veger, skyldes rundt halvparten av ulykkene i 2015 at føreren var uoppmerksom eller ikke dyktig nok. Bak dette tallet skjuler det seg også bruk av mobiltelefonen. De to øvrige hovedårsakene til trafikkulykker er høg fart og kjøring i ruspåvirket tilstand.

Det kan være fristende å hente fram mobiltelefonen og bare ringe en samtale eller sende ei kort melding mens du sitter bak rattet. Noen få sekunders uoppmerksomhet kan likevel få fatale følger. I fjor omkom over 130 personer på vegene her i landet. Sjøl om Møre og Romsdal lå et stykke ned på statistikken over trafikkdrepte, er bildet at mange mennesker blir skadd i trafikkulykker, ofte får de mén for livet. En altfor høg pris å betale.

Trygg Trafikk har ofte poengtert at skal man få ned tallet på ulykker med personskade, kommer det ikke av seg sjøl. Atferden til oss som kjører på vegene, må endres. Det er aldri populært å bruke gebyr for å få bilførerne til å opptre mer årvåken, men med et tettere trafikkbilde er det nødvendig. Når regjeringa fra 1. januar 2017 har skjerpet gebyrene for å bryte trafikkreglene, er det forståelig. Den som snakker i håndholdt mobiltelefon samtidig som han eller hun kjører bil, ilegges et forelegg på 1.650 kroner. Vi forventer at politiet og Vegvesenet følger opp med hyppige kontroller. Det finnes gode handsfree-løsninger bilførerne kan benytte hvis man må snakke i telefonen under kjøringen. Når vi snakker sikkerhet, er det også nødvendig å minne hverandre om å bruke bilbelte. Fremdeles lar hver tredje person være å bruke bilbelte under kjøreturen. Bruk av bilbelte kan også være et godt nyttårsforsett.

--------

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook