På årets siste dag er det en fin anledning til å vende blikket inn mot 2017. Hva vil det nye året bringe? Mye av grunnlaget for hvordan hverdagslivet vil bli, avhenger av at vi har trua på at framtida blir god. Vi trenger forutsigbarhet.

Etter at nedturen i oljenæringen seg inn over Norge i 2014, har forutsigbarhet vært fremmedord. I løpet av knapt tre år har rundt 40.000 jobber forsvunnet i oljenæringene eller næringer som har vært avhengig av oljenæringene. Analytikere som har sett inn i 2017, forventer at nedturen skal fortsette. Særlig kystfylkene fra Kristiansand til Kristiansund har nådeløst fått merke nedturen. Kanskje blir bunnen nådd neste år? For Møre og Romsdal har innstrammingene i oljenæringen ført til at flere står i køen av arbeidsledige. Dette fylket har ved utgangen av 2016 en arbeidsledighet som teller 4.440 personer. Ledigheten er høyest blant menn. Molde har siden 2014 sett at 1.000 arbeidsplasser har blitt borte i oljerelaterte virksomheter.

Et positivt signal kommer fra Nav. Både Nav i Møre og Romsdal og Nav i Trøndelag sier i analysene sine at de ikke venter økende arbeidsledighet i 2017.

For regionen vår er det interessant å se om vi kan komme opp med mottrekk mot innstrammingene i oljenæringen. I tunge tider blir offentlige investeringer uhyre viktige. Vi tar for gitt at investeringen i nytt sjukehus kommer. Dagens regjering har gått ut med at de har tidenes mest offensive satsing på å bygge infrastruktur som veger, bruer og tunneler bygges. Møre og Romsdal ser ikke ut til å få ta del i denne storsatsingen, for i innspillet fra transportetatene til Nasjonal Transportplan for åra 2018-2029, er det ikke ett eneste stort vegprosjekt fra Møre og Romsdal. Det er direkte urimelig. Store samferdselsprosjekt vil gi etterlengtet aktivitet og arbeidsplasser i flere år. I valgåret 2017 må vi kunne forvente at de ulike partiene ser hvor nødvendig det er med investeringer i et fylke som er så hardt rammet av oljenedturen. Det er nå stimulansen trengs som mest.