Året vi snart har lagt bak oss, har vært utfordrende for Norge. Vi har for alvor oppleve at krisen i oljeindustrien rammer norske arbeidsplasser. Verst rammet har Rogaland vært, men langs hele kysten har oppsigelser og permitteringer skapt utrygghet for enkeltmennesker og familier. Også i vårt område har ringvirkningene vært store.

2016 har ikke vært et uår i norsk økonomi, på ingen måte. Noen bransjer har vekst og framgang. Ikke minst gjelder det virksomheter som eksporterer sine produkt. Men likevel, 2016 har vært krevende for langt flere enn normalt i Norge.

I år var også første gang på lenge at innholdet i nordmenns lommebok skrumpet inn – kanskje uten at vi la merke til det. I 2016 har prisstigningen vært høgere enn gjennomsnittlig lønnsvekst. Norges Bank har beregnet at lønningene stiger med 2,3 prosent, mens prisstigningen vil ligge på 3,6 prosent ved årets slutt. Det er et tydelig skifte i økonomien, for nordmenn har hatt en kraftig vekst i kjøpekrafta på 2000-tallet.

Det året vi går inn i kan også bli husket som det året da rentebunnen definitivt ble passert. Sjøl om Norges Bank ikke har varslet noen renteøkning, er det sterke tegn i utlandet som varsler at den lange perioden med nesten nullrente nå er over.

En renteøkning kan være dramatisk for mange i Norge. Den viktigste sårbarheten i det norske finanssystemet er den høge gjelda i husholdningene. Vi har benyttet sjansen til å låne på svært gunstige betingelser, samtidig som boligprisene har fortsatt å vokse.

Men foreløpig er det en nøktern optimisme som preger overgangen til et nytt år. Norge har klart seg bedre enn fryktet i oljenedturen. I en forbrukerundersøkelse Sparebank 1 har gjort, er det færre som tror privatøkonomien blir verre i 2017. Det er også prognosene til Norges Bank: Vi vil få bedre kjøpekraft neste år.