Det har vært heftige runder om neste års statsbudsjett. Både Venstre og KrF valgte å bryte forhandlingene med regjeringspartiene, og dermed kunne det ligge an til regjeringskrise før mandagens planlagte budsjettdebatt i Stortinget. Det er imidlertid en krise stort sett bare SV ønsker seg. Da partiene møttes til «hemmelige» møter fredag morgen, var SV klare med oppfordringen til Venstre og KrF: – Ikke gi dere!

Ellers er det egentlig ingen som ønsker noe regjeringsskifte akkurat nå. Det er borgerlig flertall på Stortinget, og støttepartiene har gått til valg på å støtte en borgerlig regjering. Det vet også Arbeiderpartiets statsministerkandidat, Jonas Gahr Støre. Sjøl om han i intervju har sagt at partiet står klart til å overta dersom det kreves av dem. Det er aldri gunstig å overta posisjonen 8–9 måneder før stortingsvalget – og dermed trolig få hele valgkampen forstyrret. De ønsker heller å bli valgt for fire år, og det toget går i september. Da kan Støre heller bruke valgkampen til å argumentere om budsjettkaoset som hersket da de borgerlige partiene skulle bli enige.

Fremskrittspartiet ønsker det heller ikke. De vil få gjennom flest mulig hjertesaker – og det får de bare så lenge de sitter i regjering. For Venstre og KrF har det vært viktig å markere miljøstandpunktene, mens Frp har lovet bileierne mer enn det støttepartiene kan være med på. Gjennom bruddet fikk begge parter markert sine standpunkter på en måte som velgerne var nødt til å få med seg, sjøl om nyheten ble presentert på NRK i pausene mellom sjakkpartiene.

Men det er viktig at Norge får på plass et statsbudsjett i henhold til tidsplanen. Statsbudsjettet gir føringer for hvordan landet skal forvalte skattekroner og oljepenger, og det er aldri heldig at det hersker forvirring rundt dette særlig lenge.

Fredag la regjeringspartiene fram nye forslag og nye milliarder som kunne imøtekomme miljøkravene fra støttepartiene. Her gjelder det å få til en løsning som gjør at alle parter kan se velgerne sine i øynene også når budsjettet skal vedtas mandag.