I Møre og Romsdal har man jobbet aktivt for å heve yrkesfag i den videregående skolen. Det er det mange gode grunner til. En undersøkelse gjennomført av Manpower viser at fagfolk til bygg og anlegg er den arbeidskrafta som er vanskeligst å få tak i her i landet. Samtidig øker aktiviteten i den samme bransjen. Aftenposten presenterte i går en oversikt fra Utdanningsdirektoratet som viser at 57 prosent av elevene på VG1 i Møre og Romsdal tar yrkesfag. Oslo skiller seg negativt ut. I hovedstaden er det knappe 22 prosent av elevene som går på yrkesfag. Spesielt på vestkanten er det lav interesse.

For å løfte attraktiviteten på yrkesfaglig utdanning må man jobbe målrettet over tid. I vårt område har man jobbet godt med å heve yrkesfag de siste åra. Nybygget på Romsdal videregående skole er i ferd med å reise seg. Samtidig har man jobbet aktivt sammen med næringslivet for å kunne tilby lærlingeplasser. Det siste er ekstremt viktig for å holde interessen oppe. Det var derfor svært gledelig at det i juni ble lagt fram tall som viser at industrien i Romsdal tar samfunnsansvar og tilbyr unge flere lærlingeplasser enn i fjor. Dette til tross for at 2016 har vært et krevende år for mange industribedrifter. Samtidig satte fylkeskommunen i gang en rekrutteringskampanje for å få flere bedrifter til å ta inn lærlinger. Vårt fylke har den høyeste gjennomføringsprosenten for yrkesfag.

Analysen fra Oslo er interessant, og det er flere punkt som er verdt å merke seg. Rådgivere i skolen sier at kompetansen om yrkesfag blant foreldre er svak. Dette kan medføre at man velger bort en yrkesfaglig utdanning fordi at man er redd for å stenge dører. Samtidig forklares forskjellene mellom Oslo og resten av landet med at fagbrev har større status utenfor hovedstaden. Blant annet fordi at industrien står sterkere langs kysten. Fagbrevets sterke posisjon er en verdi som vårt område skal ta vare på.