Om kort tid kan Norge få ny regjering. Det er en av flere muligheter, etter at Venstre og KrF brøt budsjettforhandlingene. Riktignok gjenstår flere dager, med mulighet for videre forhandlinger mellom regjeringen og samarbeidspartiene. Men det er kritisk for Erna og Siv.

Regjeringen stilte ultimatum; det var ikke aktuelt å røre «Bilpakken». Og det før budsjettforhandlingene i det hele tatt hadde startet. Et ultimatum som kan bli den blåblå-regjeringens endelikt. Bilpakken, som skulle gi et grønt skifte og samtidig spare norske bilister for nesten en milliard kroner, ble uspiselig for Venstre og KrF.

Forhandlingsbruddet forteller også om en knallhard kamp mellom Fremskrittspartiet og sentrumspartiene. Erna Solberg har ledet en regjering som har greid seg gjennom store utfordringer, hvor Høyre stort sett framsto som en mekler mellom Frp og de to støttepartene. Men nå var grensa nådd. Bilpakken ble et ultimatum, som spesielt Venstre ikke kunne forhandle videre med.

Det er flere mulige utganger nå. Regjeringen kan gå av, og en motvillig Ap-regjering overtar. Høyre kan regjere alene. KrF kan «redde» regjeringen ved å støtte et justert budsjettforslag 5. desember, eller regjeringen går videre «under administrasjon». Det er også mulig at nye forhandlinger på overtid fører de fire partiene til felles enighet – igjen.

Men nå handler det om at ingen vil sitte igjen med svarteper. Går regjeringen av, vil det hefte ved Høyre og statsministeren at et noe underlig ultimatum ødela. Venstre driver risikosport ved å felle regjeringen på et tema som mange opplever som mindre viktig, selv i klimaspørsmålet. Og KrF ønsker i hvert fall ikke skifte nå, men ble fanget av Venstres brudd.

Frp blir avgjørende. Tåler partiet et nederlag i kjernesakene, eller frister det mer med en valgkamp i opposisjon? Det kan partiet bedre enn de fleste.