2016 vil trolig bli det varmeste året noensinne målt på vår klode. World Meteorological Organization (WMO) mener vi er vitne til et dramatisk skifte i utviklingen. Der man i mange år har målt vårrekorder i form av små desimal-endringer, ser man nå kraftige årlige hopp. Hetebølger i flere havområder, ikke minst i nord, skaper bekymring.

Samtidig har USA akkurat valgt en president som har sagt at han vil melde USA ut av klimakampen. I valgkampen lovet Donald Trump å «kansellere» Parisavtalen. Trump har også sagt han vil oppheve amerikanske klimatiltak, stanse all støtte til FNs arbeid for å bekjempe klimaendringene, og satse på kull for å skape arbeidsplasser.

På FNs klimamøte i Marrakech i Marokko denne uka, har det selvfølgelig hersket stor usikkerhet om hva Donald Trump vil gjøre når han blir president. Sjøl USAs egne klimaforhandlere aner ikke hva som skjer når den nye presidenten kommer til makta.

Parisavtalen var historisk og det vil være en katastrofe hvis USA bryter ut og snur fra å være pådrivere til fornektere. En viktig forutsetning for at Parisavtalen ble vedtatt, er et unikt klimapolitisk samarbeid mellom USA og Kina de siste åra. Vil det fortsette med Trump?

Kampen mot menneskeskapte klimaendringer er ikke bare håpløs. Det viser nye målinger av utslipp. Veksten i verdens CO2-utslipp har flatet ut, for tredje året på rad. Kina sto for 29 prosent av verdens karbonutslipp i fjor, men reduserte sine utslipp i 2015. USA er det nest største utslippslandet med 15 prosent av totalen.

Klimasamarbeidet mellom Kina og USA er svært viktig. Akkurat nå er det verdens mest folkerike land som viser mest vilje til å redusere utslippene og fremme Parisavtalen. Kina har allerede forsikret at de vil arbeid for å bekjempe klimaendringene, uavhengig av hva som skjer i USA.

En hel verden må bare håpe at Donald Trump i valgkamp og som president er to ulike versjoner. Det vil være et alvorlig tilbakeslag hvis klimaskeptikere skal få gjennomslag.