Hva slags behandling har pasienten fått på sjukehuset? Hvilke medisiner skal pasienten ta? Hva slags oppfølgende behandling skal pasienten ha? Når en pasient er klar for utskriving fra sjukehuset, venter oppfølgingen i kommunen. Da sier det seg sjøl at sjukehuset må overlevere pasientopplysninger til helsepersonell i kommunen. Journalopplysningene kalles epikrise.

Molde kommune sendte nylig et krav til Helse Møre og Romsdal om å få tilbakebetalt rundt 2,5 millioner kroner. Kommunen mener helseforetaket ikke har sørget for å gi et komplett sjukdomsbilde om pasienten. Kommunen vet dermed ikke nok til å kunne gi pasienten fullgod oppfølging. Helse Møre og Romsdal avviser ikke at pasientinformasjonen kan ha vært mangelfull. Men helseforetaket vil ha en prinsipiell avklaring om hva helseforetaket plikter å gjøre og hva som er kommunens ansvar.

Situasjonen begynner å bli ytterst pinlig. Over sju år har gått siden daværende helseminister Bjarne Håkon Hanssen presenterte samhandlingsreformen. Hovedtanken bak reformen var at sjukehusa og kommunene skal samarbeide slik at nødvendige pasientopplysninger glir sømløst mellom de to nivåene. Fremdeles har ikke helseforetakene og kommunene fått samspillet til å fungere fullgodt, selv ikke flere år etter at det ble underskrevet avtale om samhandlingen. Hva er det helseforetakene driver med? Det er mye god vilje i kommunene og i helseforetaket for å få spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten til å fungere sammen. Vi håper kravet fra Molde kommune fører til at saka med levering av epikriser tas tak i, og blir etterlevd. For pasientene handler dette om sikkerhet for helsa si. Skal pasienten få den beste oppfølgingen, er det helt avgjørende at systemet med overlevering av helseopplysninger fungerer hver gang, og ikke blir noe som må tas på sparket gang å gang.