Kristelig Folkeparti kan igjen havne i en sentral posisjon, når det om et knapt år skal avgjøres hvem som skal styre Norge etter valget. Meningsmålinger i høst viser at det kan bli veldig jevnt mellom dagens blåblå alternativ og en Ap-ledet regjering. Da kan Knut Arild Hareide og KrF bli den som avgjør om det blir Jonas eller Erna som er statsminister.

Om en drøy uke, lørdag 5. november, skal Hareide på talerstolen i partiets landsstyremøte. Men det er lite sannsynlig at KrF-lederen skal signalisere støtte til verken det ene eller andre regjeringsalternativet da.

Både i partiet og utenfor vil noen at KrF tidligst mulig gir tydelig beskjed om hvilken regjering partiet vil foretrekke. Men det ønsket blir neppe helt innfridd.

Tirsdag møttes regjeringa og de to støttepartiene til oppstart av budsjettforhandlingene. Tonen var god, men: – Vi har et samarbeid for fire år, og det er ingen grunn for KrF til å bryte ut av det i den perioden. Men så er det et valg i 2017, med nye muligheter, og vi vil avklare det i våre partiorgan hva som er den naturlige videreføringen etter 2017, sa Knut Arild Hareide til NTB.

En undersøkelse avisa Dagbladet gjorde tidligere i oktober, viste at de fleste fylkeslederne i KrF ønsker et regjeringssamarbeid med Erna. Men lysten på ny regjeringsmakt er så stor i KrF, at det for første gang i historien kan bli et nytt politisk vegvalg for partiet.

Ønskedrømmen for KrF er fortsatt en sentrumspreget regjering, med Venstre og KrF i samarbeid med Høyre. KrF vil følge Bondevik-modellen fra 15 år tilbake, med sentrum som den tredje vegen i norsk politikk. Men veldig mye skal skje før en slik regjering kan se dagens lys. Frp vil ikke støtte en regjering de sjøl ikke er medlem av.