Mandag la fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik fram tabeller som viste hvor i fylket de fylkeskommunale kronene har tatt vegen. Det var Nordmøre regionråd Orkidé som hadde bedt om å få tallene på bordet som grunnlag for den store regionreformen. Tallene var rimelig entydige. Nordmøre som region har fått sin del av kaka – og vel så det.

Når følelsene går varme, kan det være greit å få fakta på bordet. Det har vært skapt et inntrykk av at andre deler av fylket bare grabber til seg, mens Nordmøre sitter igjen med smulene. Tallene fra Guttelvik viser tvert imot at Nordmøre har fått en vesentlig høgere andel av regionale utviklingsmidler enn det folketallet skulle tilsi. Også i vegregnskapene kommer Nordmøre svært godt ut. Bare i investeringer i videregående skoler har Nordmøre en grunn til å være litt misfornøyde. Her har Molde fått bygd ut begge sine to videregående skoler. Og da kan det være Nordmøre sin tur i neste runde.

Tallene de har bestilt fra fylkesrådmannen demper likevel ikke utferdstrangen til Nordmørslista. «Statistikk er statistikk», sier deres leder Mette Belden på fylkestinget i Geiranger. Regionrådet hadde også bestilt en samferdselsutredning. Også den konkluderte med at Nordmøre har mer å hente i Møre og Romsdal enn i Trøndelag. Det felles bo- og arbeidsmarkedet er internt på Nordmøre og med Romsdal – ikke med Trøndelag. Men heller ikke den rapporten gjorde inntrykk i nordfylket.

I går sa fylkesvaraordfører Gunn Berit Gjerde at vi ødelegger hverandre her i fylket og at Romsdal og Molde bør vise mer sjenerøsitet. Vi er enige i at alle i fylket bør være rausere med hverandre istedenfor å erklære ordkriger hver gang noe går dem imot. En god start er å legge fakta til grunn for debattene.