Nordmøre Regionråd – bedre kjent som Orkidé – har gitt sine kommentarer til konseptrapporten om Sjukehuset Nordmøre og Romsdal. Vi oppfatter regionrådets uttalelse som konstruktiv i den forstand at nordmørskommunene ønsker å se framover; hva som kan gjøres for å lage det beste pasienttilbudet i helsetjenesten.

Den største forskjellen fra flertallsvedtaket i Kristiansund kommunestyre er at Nordmøre Regionråd ikke henger seg på omkamplinja med rettssak mot Helse Midt-Norge og helseministeren om hvor akuttsjukehuset plasseres. Nordmøre Regionråd forholder seg til at beslutningen om å bygge akuttsjukehuset på Hjelset er tatt, og at det skal etableres et distriktsmedisinsk senter i Kristiansund. Regionrådet viser til idéfaserapporten fra 2014: «Det er grunnleggende at akuttsjukehuset har robusthet i faglig bredde og dybde som gjør at sjukehuset har nok rekrutteringskraft. Da må en ikke spre funksjoner slik at det virker fragmenterende». Tydeligere støtte til tenkingen om ett felles akuttsjukehus er det vanskelig å få.

Det er forståelig at Nordmøre Regionråd er opptatt av å fylle tomrommet etter akuttfunksjonene som blir flyttet fra Kristiansund til Hjelset. Regionrådet ønsker et sterkest mulig distriktsmedisinsk senter. Prosjektorganisasjonen for Sjukehuset Nordmøre og Romsdal har åpnet for at deler av dagkirurgi en kan legges til Kristiansund. Regionrådet har begjærlig tatt muligheten, og i høringsuttalelsen legger de til grunn at det skal være dagkirurgi i Kristiansund. De forventer også at et helseinnovasjonssenter vil gi aktivitet. Samtidig slår regionrådet fast at det må være full barneavdeling på Hjelset. Det er legitimt for regionrådet å kjempe for at Kristiansund skal tilføres mest mulig av helsetjenester. Så vil en faglig vurdering i styrene i helseforetakene finne ut hva som er hensiktsmessig å samle på Hjelset og desentralisere til Kristiansund.