Skal Møre og Romsdal bestå som eget fylke og region, eller vil innbyggerne få det bedre ved å høre til en annen og større region? Debatten om framtidas regioner har gått høyt her i fylket. Møre og Romsdal fylkeskommune har engasjert Nordlandsforskning til å vurdere fordeler og ulemper ved ulike regionløsninger. Rapporten gir alle noe å tenke på.

Hensikten med regionreformen er å lage effektive regioner som kan få til positiv samfunnsutvikling. Oppgaver skal samordnes, mindre byråkrati. For å se om regionen passer i hop med folks hverdagsliv, viser Nordlandsforskning til fakta: Fra Sunnmøre pendler flest til Romsdal. Fra Nordmøre pendler suverent flest til Romsdal. Fra Romsdal pendler omtrent like mange til Nordmøre som til Sunnmøre. Pendlingen ut fra Møre og Romsdal er begrenset.

I Møre og Romsdal har planleggingen basert seg på en sterk akse fra Kristiansund til Molde og til Ålesund. Et nettverk av veger og samferdselsløsninger er laget, og ut fra denne aksen er det etablert nettverk for næringslivet og kunnskapsutvikling. Av de fem alternativene Nordlandsforskning har sett på, framstår sammenslåing med Oppland lite aktuelt, det samme gjør Møre og Romsdal sammen med Sogn og Fjordane. Går Møre og Romsdal nordover til Trøndelag, eller sørover til Hordaland, vil Møre og Romsdal bli lillebror i enhver sammenheng. Det er betimelig å stille spørsmålet: Blir det enklere for Møre og Romsdal å bli hørt og tatt hensyn til i regionsenteret Steinkjer eller i Bergen?

Svaret gir Nordlandsforskning langt på veg når de skriver at regionen rundt Ålesund-Molde-Kristiansund kan bli utkonkurrert av de nye byene som styres fra Steinkjer/Trondheim og Bergen når det kommer til investeringer og ressurser. Å bygge en ny regionmur på tvers av det som i dag holder Møre og Romsdal sammen, er neppe i samsvar med Stortingets syn. Graset er ikke grønnere på andre siden av fylkesgrensa.

--------

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook