Museumsdirektør Jarle Sanden ved Romsdalsmuseet mottok torsdag hedersprisen «Årets i». Prisen deles ut av næringsforaene i Romsdal. I begrunnelsen legger juryen vekt på Sandens egenskaper som formidler. De understreker samtidig betydningen av at Romsdalsmuseet vant fram med sitt ønske om nytt museumsbygg. Nybygget «Kronen på verket» har allerede ført til økt interesse, nye utstillinger og internasjonal anerkjennelse.

Utmerkelsen viser at det er tette bånd mellom kultur og næringsliv. Romsdalsmuseet er en samlende institusjon og en viktig historiebærer for folk i vårt område. Som direktør gjennom 22 år har Jarle Sanden jobbet mye som formidler. Samtidig er han en engasjert relasjonsbygger som har kjempet for kulturens plass i det offentlige. Sanden framhevet det politiske miljøet i Romsdal som har vært en viktig bidragsyter for det nye museet. En av grunnene til at nybygget har fått en god start er at det har vært et fellesprosjekt. Dette understreket også prisvinneren i sin takketale.

Når et nytt signalbygg reises, snakker man ofte om at neste store jobb er å gi bygget et innhold og liv. Flott arkitektur kan gi en god start, men når man går over i en driftsfase, er det avgjørende å fylle huset med innhold. Her er Romsdalsmuseet godt i gang, og det er positivt å se at publikum responderer raskt. Et godt lokalt museum har mye å si for regionens attraktivitet. Slik sett er det lett å se sammenhengen mellom Romsdalsmuseets aktiviteter og utvikling av lokalt næringsliv. Blant tidligere prisvinnere er det mange bedriftsledere. Vi mener det er positivt at juryen viser vilje til å utvide næringsbegrepet.

Et nybygg gir en organisasjon mulighet til fornyelse og videreutvikling. Museumsdirektør Jarle Sanden og de ansatte ved Romsdalsmuseet er godt i gang med denne prosessen.