Direktør Espen Remme er i sin fulle rett når han velger å bygge en organisasjon der ledergruppa med stabsdirektører og klinikksjefer i hovedsak rekrutteres fra Ålesund og samles der. Hvor klokt det er å med tanke på å skape et tillitsfullt samarbeidsklima der de fire sjukehusmiljøene i Kristiansund, Molde, Ålesund og Volda skal trekke i samme retning, gjenstår å se.

Helse Møre og Romsdal er fylkets klart største virksomhet, med rundt 6.600 ansatte. I år har helseforetaket hånd om seks milliarder kroner. For disse pengene skal Helse Møre og Romsdal gi innbyggerne så godt helsetilbud som mulig. Skal helseforetaket klare å innfri innbyggernes forventninger om rask behandling av høy kvalitet, er man avhengig av at personalressursene og pengene utnyttes på beste måte. Det skjer bare ved å ha ledere som samarbeider, og som opptrer med lojalitet og rettferdighet. Evalueringsrapporten fra Deloitte om Helse Møre og Romsdal avdekket en organisasjon som sprikte i mange retninger.

Etter vår mening er det nødvendig at hvert sjukehus har en ledelse som fanger opp og forstår hva som rører seg i sjukehusmiljøet. Direktør Remme har valgt å ikke ha egne stedlige ledere, men satser på klinikksjefer som skal styre alle fire sjukehusa. Risikoen ved å samle hele toppledelsen i Ålesund er åpenbar: Man kjenner sin nære geografi best. Vi velger å ta direktør Remme på ordet når han sier at ledergruppa skal vise seg som ledere for alle fire sjukehusa. Vi forventer ledere som er synlig for alle sjukehusa, ikke ledere som definerer verden ut fra hovedbasen i Ålesund. Det er mye som står på spill for Helse Møre og Romsdal den kommende tida: Samspill med kommunene, bygging av nytt sjukehus, utnyttelse av ny teknologi og det viktigste: relasjonen til pasientene. Vi håper de nye lederne får en god start. De vil bli fulgt nøye.