Den amerikanske valgkampen har en ganske mye høgere temperatur enn det vi er vant med i Norge. Natt til tirsdag møttes Donald Trump og Hillary Clinton til den første av tre direktesendte tv-debatter, og alle norske eksperter mener at Clinton vant den duellen ganske klart.

Meningsmålingene i forkant av debatten viste at Trump har kuttet kraftig på Clintons forsprang, og at det nå nærmest er dødt løp halvannen måned før amerikanerne går til valg. Derfor blir tv-debattene svært viktige. Trump-tilhengerne har satt spørsmålstegn ved helsa til Clinton etter at hun kollapset i New York. Under tv-debatten var demokratenes kandidat tilbake i godt slag, og om vi skal tro mediene rundt om i verden, klarte hun seg vesentlig bedre enn Trump.

Til og med Trump-vennlige Fox News mener den republikanske kandidaten stilte dårlig forberedt. Men den sterkt høyreorienterte tv-kanalen finner trøst i at Trump vinner ulike nettavstemninger. Til sammen 1,3 millioner lesere hadde klikket på kandidaten de mente gjorde det best. The Drudge Report hadde hele 80 prosent på Trump, men også pollene i Time og CNBC hadde Trump som debattvinner. I den første meningsmålingen, utført av CNN, sa imidlertid 62 prosent av de spurte at Clinton vant debatten, mens 27 prosent sier de synes Trump var best.

I Norge skjønner vi lite av at Donald Trump i det hele tatt kan være kandidat i et slikt valg. Det er ikke like rart for millioner av amerikanere som er lei av løftene fra Washington. De ønsker skifte, og da er Trump deres mann.

Vi mener også at Hillary Clinton kom klart best ut av debatten, men Trump gjorde seg ikke helt bort. Og det kan være godt nok for veldig mange velgere.