Politimester Ingar Bøen i det nye Møre og Romsdal politidistrikt har den siste tida vært på besøk i flere kommuner og snakket om nærpolitireformen. Vi hørte Bøens orientering til kommunestyret i Nesset, og vil berømme politimesteren for klar tale. Han levner de minste lensmannskontorene lite framtidshåp, for det vil ikke være mulig å bemanne et lensmannskontor med 18 betjenter for å kunne ha aktiv polititjeneste 24 timer i døgnet, året rundt.

Politimesteren må ta på alvor at for folk i distriktskommunene har lensmannskontoret med dets ansatte vært den synlige tilstedeværelsen. Forsvinner lensmannskontorene skapes usikkerhet. Vi følger politimesterens resonnement om at et kontor som står ubetjent de fleste dagene i uka, ikke skaper trygghet. Det folk etterspør er ikke først og fremst et kontor, men et synlig politi. Her ligger politimesterens største oppgave: Sørg for at politiet deltar i forebyggende arbeid, i barnehager, skoler, med kontroller og på store publikumsarrangement. Lykkes Bøen å organisere polititjenesten slik at folk opplever at politiet kommer når ulykker inntreffer, hendelser skjer eller folk havner i kritiske situasjoner, vil folk oppleve det nye politiet som et nærpoliti.

Hverdagen har gitt politiet nye oppgaver, ikke minst med i den digitale verden, med overgrep og økonomisk kriminalitet. Dette er områder som krever politi med spesialkompetanse. Samtidig har byråkratiet i politiet i Norge est utover, eksempelvis i Politidirektoratet. Vi er spent å hvordan ordningen med en egen politikontakt for hver kommune vil fungere. Politimesteren kan ikke organisere seg bort fra det folk oppfatter som politiets viktigste oppgaver: Forebygge kriminalitet, bistå i kritiske situasjoner, etterforske og oppklare lovbrudd; kort og godt skape trygghet. Vi forventer at politimesteren har gjort kloke vurderinger når han gir råd til ny organisering 15. oktober.