Molde har en dramatisk krigshistorie. Da Kongen og Regjeringen bestemte seg for å flykte til Molde i aprildagene 1940, fikk byen en viktig plass i historien om 2. verdenskrig. Konge og regjering var i byen i ei uke, og bildet av konge og kronprins ved kongebjørka på Glomstua er et av de ikoniske bildene i norsk historie. Tyske bombefly ødela byens sentrum fra 15. april til 1. mai. Gulltransporten gikk også gjennom Molde, noe som er behørig dokumentert i norske historiebøker.

I avisa på fredag gikk byhistoriker Ola Gjendem ut og ønsket at Molde skal vise fram denne viktige delen av byens historie. Han mener at krigshistorien kan bli en del av Moldes 275-årsmarkering neste år. Det synes vi er en god idé. Når byen skal feire jubileum, er det en god anledning til både å se framover – og se bakover på de viktige hendelsene byen har vært gjennom. Og de dramatiske aprildagene er det aller viktigste som har skjedd i området vårt. Dette preget byen i mange år etterpå, noe vi har skrevet mye om i vår serie om gjenreisinga av Molde sentrum.

Det er beundringsverdig at hoteller og havnevesen har elementer fra krigshistorien i sine lokaler, men det trengs en mer tilgjengelig utstilling som både skoleelever, turister og andre interesserte får mulighet til å besøke. Molde har svært mange tyske turister, og mange av dem er etterkommere etter mennesker som var involvert i krigen i Romsdal.

Noen vil alltid kunne innvende at det er på tide å bli ferdige med krigen, men vi ser stadig at det er en sterk og levende interesse for krigshistorien. Kinofilmen «Kongens nei» blir en gedigen publikumssuksess både i Molde og på bygdekinoene rundt om i distriktet. Den lokale krigshistorien er for viktig til at den skal gjemmes bort.