Cirka 150 beboere ved asylmottaket i Vestnes må på flyttefot igjen etter at Utlendingsdirektoratet fredag bestemte at 55 norske mottak skal legges ned. Det statlige mottaket på Vestnes er ett av dem som tok ansvar da den store flyktningestrømmen kom til Europa utover 2015.

Vedtaket i UDI har skapt harme enkelte steder i Norge. Kommuner som tok på seg mye arbeid da flyktningkrisa kom til Norge, sitter nå igjen med tomme bygg etter å ha investert i både bygninger og infrastruktur for å hjelpe dem som flyktet fra krig.

I Vestnes er ikke reaksjonene like sterke. Sju personer har arbeid hos selskapet Link som har driftsansvaret i Åslia, og for dem er nedleggelsen tung. Men Vestnes har også justert skole, helsevesen og norskopplæring etter antallet flyktninger. Flyktningene skal ha mer enn tak over hodet når de kommer til Norge. Det krever kompetanse å ta seg av flyktninger fra andre verdenshjørner, og det tar tid å bygge opp denne kunnskapen. Vi forstår at det er frustrerende å måtte kaste om på planene igjen rundt om i en rekke norske kommuner.

Samtidig er det fullt forståelig at UDI nå reduserer antallet mottak. De hadde regnet med 33.000 nye flyktninger i 2016, mens det har kommet bare 3500. Da sier det seg sjøl at man ikke kan betale i dyre dommer for å ha stående tomme asylmottak i måneder og år. Akkurat nå er 60 prosent av plassene i mottakene besatt. I Vestnes var 147 av 170 plasser i bruk.

Det vil være naivt å tro at det ikke kommer nye flyktningestrømmer fra kriger eller naturkatastrofer. Når dette inntreffer, må vi kaste oss rundt igjen. Da er det viktig at Staten behandler dem som har tatt ansvar i denne runden bra, slik at de er motivert til å stille opp neste gang det kreves av norske kommuner.